Aj vy ste sa už niekedy zamysleli nad tým, aké by bolo skvelé dokázať ľuďom čítať myšlienky?

Vyhli by sme sa tak mnohým nepríjemnostiam a možno by nám to pomohlo pochopiť, prečo ľudia konajú tak, ako konajú. Na druhej strane by to však bolo veľké riziko. Ľudská myseľ ukrýva veľa zvláštností a nie každá z nich je vhodná na to, aby bola odkrytá verejnosti.  Napriek tomu však do istej miery je možné v ľuďoch čítať. Niektorí tomu hovoria intuícia, niektorí čítanie reči tela.

Článok pokračuje pod videom ↓

Reč tela a psychológia

Vedeli ste, že až 55 percent informácií nezdieľame so svetom za pomoci slov, ale neverbálnou komunikáciou? Mimika, gestá a postoj dokážu o človeku prezradiť viac, ako si myslíte.

Zatvorené oči

Ak má osoba pri rozhovore s vami zavreté oči, mali by ste spozornieť, pretože pravdepodobne pred vami niečo ukrýva. V niektorých prípadoch to však môže znamenať aj to, že vás má dotyčný jednoducho dosť, a tým, že zavrie oči, sa stratíte aspoň z jeho zorného poľa.

Zakrývanie úst rukami

Nejedno dieťa ukrýva tajomstvo aj tak, že si rukou zakryje ústa, aby náhodou niečo neprezradilo. Táto drobnosť nám ostala aj v dospelosti. Ak má osoba v blízkosti úst prsty, celú dlaň alebo päsť, čo občas maskuje zakašľaním, zrejme niečo tají.

Obhrýzanie rámu okuliarov

Ak vidíte niekoho, ako si obhrýza rám okuliarov, mali by ste sa snažiť ho povzbudiť, pretože hoci to nedá najavo slovami, podvedome ho niečo trápi. Obhrýzanie okuliarov u dospelých evokuje podobné pocity, aké sme mali pri dojčení, keď sme boli ešte deťmi. Podobný dojem bezpečia môže navodiť aj obhrýzanie ceruzky či fajčenie cigarety.

pixabay.com

Zvýrazňovanie tváre

Toto gesto je veľmi jednoduché a je jasným signálom, že sa vás opačné pohlavie snaží upútať. Najmä muži by si mali na ženách všímať moment, kedy si bradu podložia dlaňami. Ukážu tak tvár v plnej kráse.

Šúchanie brady

Ak človek robí toto gesto, stojí pred nejakým rozhodnutím. Vtedy zrejme príliš nevníma svoje okolie a je zahĺbený do vlastných myšlienok.

Prekrížené ruky

Táto pozícia je rozlíšiteľná najľahšie a naznačuje, že jedinec si chce udržať odstup a uzatvára sa pred okolím. Je to jasné znamenie, že osoba sa necíti v danej situácii pohodlne.

Upravovanie výzoru

Ak sa žene nejaký muž zapáči, snaží sa vyzerať čo najlepšie. Spojené ruky, prekrížené nohy a vystretý chrbát zdôrazňujúci prsia je jasným znamením sympatií.

Nakláňanie sa dopredu

Tento postoj zaujímajú taktiež ľudia intuitívne, a to vtedy, ak sa im niekto páči a chcú s nim nadviazať kontakt.

pexels.com

Opieranie sa dozadu

Toto je presným opakom nakláňania sa dopredu. Ak sa niekto pri konverzácii nakláňa na stoličke dozadu, necíti sa dobre alebo v konverzácii s vami už nechce pokračovať.

Kolísanie sa na chodidlách

Aj keď tento pohyb robia väčšinou deti, u dospelej osoby naznačuje, že sa necíti dobre a niečo v nej vyvoláva úzkosť a strach.

Šúchanie rúk

Hovorí sa, že za pomoci dlaní komunikujeme svoje myšlienky najjasnejšie. Ak si niekto mädlí ruky, zrejme sa na niečo teší a očakáva, že sa stane niečo pozitívne.

Podanie ruky

Na podávanie rúk sa kladie veľký dôraz a každý si všimne, či mu ruku stisnete pevne alebo ju ledva ucíti. Ak vám však niekto podá ruku tak, že voľnou rukou vám prekryje zápästie, chce vám tak dať najavo, že mu môžete dôverovať. Ak vám niekto pri podaní ruky prekryje druhou rukou dlaň z vrchnej strany, dáva vám najavo sympatie – ale len v prípade, ak sa tak stane okamžite. Ak vám prekryje ruku až po chvíli, dáva tak najavo, kto je pánom situácie. Ak vám niekto chce naznačiť, že je pripravený pomôcť, bude držať vaše ruky zospodu.

pixabay.com

Podanie ruky s dotykom

Pri podávaní ruky sa neraz stane, že sa vás osoba zároveň dotkne na ramene či na lakti. Čím viac takýmto spôsobom naruší váš osobný priestor, tým jasnejšie dáva najavo, že túži po spoločnosti inej osoby.

Napravovanie kravaty

Ak si muž napráva kravatu, môže to mať viacero významov. Na jednej strane sa môže cítiť nepríjemne a v danej situácii chce byť niekde inde. Na druhej strane, ak sa ocitne v blízkosti ženy a napraví si kravatu, robí to preto, lebo chce vyzerať reprezentatívne.

Oberanie vlasov zo šiat

Ak na odeve skutočne sú vlasy, ktoré treba odstrániť, je to pochopiteľné, ak si však osoba oberá zo šiat vlasy, ktoré tam zdanlivo ani nie sú, dáva tým najavo nesúhlas.

Nohy na stole

Všeobecne je toto gesto neslušné a nikde inde ako doma by ste takto odpočívať nemali. Ak to však niekto predsa len urobí, môže dávať najavo, že je pánom situácie. Alebo je to jednoducho človek so slabšou výchovou či rešpektom.

Hranie sa s topánkou

Ženské nohy sa spájajú so sexualitou a ak má žena nohy prekrížené a hrá sa pritom s topánkou, jednoznačne sa snaží upútať pozornosť. Okrem toho je to znamenie, že sa cíti spokojne a uvoľnene.

pexels.com

Očný kontakt

Ako sa hovorí, oči sú oknom do duše a niečo na tomto tvrdení skutočne je. Napríklad, ak je niekto zamilovaný, často hľadí do očí objektu svojej lásky, pretože podvedome dúfa, že ten bude mať rozšírené zreničky, čo je znak záujmu. Na druhej strane, ak je niekto nahnevaný, jeho zreničky sa výrazne zmenšia.

Ako ste na tom v čítaní reči tela vy?

brightside
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov