Foto: Marc Henauer, wikimedia.org

Poznáte tieto unikátne miesta, ktoré sa nachádzajú neďaleko našich štátnych hraníc?

Prostredníctvom nášho portálu sme vám dodnes ukázali mnoho zaujímavých a krásnych miest našej krajiny. Dnes sa však pozrieme kúsok za naše štátne hranice a zaujímavé miesta budeme hľadať u našich susedov. Mnoho ľudí totiž ani netuší, že len kúsok za našimi hranicami ležia unikátne a jedinečné miesta, ktoré môžete navštíviť počas jednodňového výletu autom. Pozrime sa teda k našim susedom na všetkých svetových stranách. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Wieliczka

Zoznam zaujímavých miest neďaleko našich štátnych hraníc otvoríme u našich severných susedov. Len 100 km od Slovenska nájdete vo Wieliczke skutočný unikát – svetoznámu soľnú baňu, ktorá patrí medzi najstaršie na svete. Wieliczka sa nachádza neďaleko Krakova a soľ sa tu ťažila dlhých 700 rokov. Poľsko rozhodne vie ako naložiť so svojou UNESCO pamiatkou, a soľnú baňu Wieliczka ročne navštívi viac ako 1-milión turistov. Návštevu 9 poschodovej 327 metrov hlbokej a neuveriteľných 300 km dlhej bane rozhodne nebudete ľutovať. Viac o soľnej bani vo Wieliczke nájdete aj v našom staršom článku.

Wieliczka Salt Mine

Morské oko

Najväčšie pleso v celých Tatrách na Slovensku nenájdete. Morské oko sa totiž nachádza na poľskej strane našich veľhôr a s rozlohou takmer 35 ha Veľké Hincovo pleso (najväčšie pleso na Slovenskej strane) prekonalo o poriadny kus. Morské oko nájdete v závere doliny Rybieho potoka pod slovensko-poľským vrcholom Rysy. Zo samotného plesa sú prekrásne výhľady na Mengusovské štíty, Žabie Štíty a Rysy. K Morskému oku sa vytrvalí turisti môžu dostať zo slovenskej strany priamo prechodom cez Rysy, alebo z poľskej strany z turistického strediska Palenica Bialczańska.

Morskie Oko

Užanskij národný park

Pravá divočina zachovalých bukovských karpatských lesoch sa rozkladá území troch štátov – Slovenska, Poľska a Ukrajiny. Karpatské lesy na Ukrajine, neďaleko slovenských hraníc, ktoré tvoria doliny rieky Uh a jej prítokov spolu s mnohými vrcholmi, ponúkajú krásne výlety do jednej z najmenej človekom dotknutých častí Európy. Okrem návštevy bohatých ekosystémov môžete na Ukrajinskej časti spoznať aj kultúru, tradície a dochovanú architektúru Lemkov, východoslovanského etnika, ktoré túto oblasť obýva už od pradávna. Za tip na výlet rozhodne stojí túra na Kremenec, vrchol ktorý sa nachádza na spoločnej hranici Slovenska, Poľska i Ukrajiny.

A magical evening in Ukraine

Hévíz

Z Ukrajiny sa presunieme k našim južným susedom a k najväčšiemu termálnemu jazeru v celej Európe. Nájdete ho neďaleko mesta Hévíz. Hévíz je druhým najväčším termálnym jazerom na svete a prvým v celej Európe. Teplota jazera je ovplyvnená kombináciou horúcej a studenej pramenitej vody, ktorá vychádza s podzemia. Vďaka prúdom a dva metre hrubému parnému plášťu nad hladinou má celé jazero v podstate konštantnú teplotu, ktorá neklesá ani v zimných mesiacoch a je na úrovni 24- 26 stupňov. Jazero sa nachádza v príjemnom prostredí obkolesené lesným porastom a jeho voda má priaznivé účinky na ľudský organizmus. Viac o jazere Hévíz nájdete v našom staršom článku.

Foto: wikimedia.org

Bokodské jazero

Bokodské jazero, ktoré leží asi 80 km západne od hlavného mesta Maďarska, je zaujímavým miestom o ktorom nevedia ani mnohí domáci. Na nikdy zamŕzajúcom jazere totiž vyrástla „plávajúca dedinka“ zložená z niekoľkých domov, ktoré slúžia najmä rybárom. Jazero je umelého pôvodu a vybudované bolo v roku 1961 pre potreby neďalekej vodnej elektrárne. Elektráreň čerpá chladnú vodu z jazera a do jeho vôd vracia vodu o niekoľko stupňov teplejšiu. Práve preto jazero nikdy nezamŕza a je tak celoročným rajom množstva miestnych rybárov a rekreantov. Malebnú „dedinku“ priamo na hladine jazera by ste počas výletu do Maďarska rozhodne obísť nemali.

Floating village

Seegrotte

Najväčšie podzemné jazero v Európe sa nachádza v Dolnom Rakúsku, pri dedine Hinterbrühl. Za zrodom unikátneho podzemného sveta stojí prírodná katastrofa, ktorá sa odohrala v roku 1912. Plánovaný odstrel vo vtedajšej sadrovej bani spôsobil, že chodby a štôlne zaplavilo neuveriteľných 20-miliónov litrov vody. Po nehode sa baňa na dlhú dobu uzavrela, záujem odborníkov ožil až v 30. rokoch 20. storočia. Práve vďaka ich iniciatívne sa jazero stalo prístupné aj verejnosti no počas druhej svetovej vojny padli priestory do rúk nacistov, ktorí ich využívali ako továreň na súčiastky lietadiel. Dnes je však Seegrotte opäť prístupná všetkým návštevníkom a vy ju môžete navštíviť počas sezóny, ktorá trvá až do 31. októbra. Viac informácií nájdete aj na tomto odkaze.

Seegrotte

Grüner See

Zo zaujímavostí Rakúska v našom zozname vynecháme krásy Viedne, ktoré mnohí možno poznáte. Po SeeGrotte vám prinesieme ďalšiu prírodnú senzáciu, ktorá sa síce nachádza o niečo ďalej, ale i tak sa sem z Bratislavy dostanete za menej ako 3 hodiny. Jazero Grüner See neďaleko obce Tragöß, ktoré je od augusta do apríla hlboké asi 1 m na jar úplne zmení charakter miestnej krajiny. Roztápajúci sa sneh z okolitých hôr totiž spôsobí, že hladina vody stúpne i o niekoľko metrov a z Grüner See sa stáva doslova podmorský svet. Stromy, lavičky, mosty a všetko ostatné končí pod vodou a Grüner See sa stáva potápačským rajom. Viac o tomto unikátnom mieste nájdete v našom staršom článku.

a place to restdiving the mountains

Macocha

Unikátny skalný úkaz Moravského krasu leží asi hodinu cesty od Slovenských hraníc. Najhlbšia priepasť strednej Európy hlboká až 139 metrov a široká 174 metrov poskytne nezabudnuteľné pohľady a scenérie, ktoré zaujmú vari každého návštevníka.  Macocha vznikla prepadom stropu rozsiahlej jaskyne, preto je aj jej dno pokryté úlomkami skál. Dnom priepasti preteká rieka Punkva, ktorá vytvára dve jazerá. Priepasť Macocha je vlastne jediné miesto, kde je možné rieku Punkvu vidieť, keďže zbytok jej toku sa nachádza v podzemí. Viac informácií o priepasti Macocha nájdete na tomto odkaze.

Macocha
Macocha

Lednicko-Valtický areál

Český Versailles. Aj tak mnohí prezývajú Lednicko-Valtický areál s hlavnými zámkami Lednice a Valtice, mnohými ďalšími stavbami a okrasnými záhradami, ktoré výrazne pripomínajú prepych francúzskych panovníkov. Obrovská kultúrna pamiatka UNESCO s rozlohou cez 300 kmje považovaná za najrozsiahlejší umelo vytvorený areál v celej Európe. Ak ste toto miesto ešte nenavštívili, mali by ste to rýchlo napraviť. Na svoje si totiž neprídu len nadšenci kultúrnych pamiatok, ale i tí, ktorí sa radi poprechádzajú v príjemnom prírodnom prostredí.

Lednice SchlossRendes-vous

Baťov kanál

Zaujímavým tipom na výlet v blízkosti slovenských hraníc je nepochybne i Baťov kanál. Táto vnútrozemská vodná cesta vznikla už v 30. rokoch 20. storočia a slúžila najmä na zavlažovanie územia a na prepravu lignitu do tovární a teplární v českých Otrokoviciach. Dnes sa Baťov kanál využíva už len na rekreačné účely a výletné plavby. Celá trasa zo Skalice do Otrokovíc prekonáva takmer 60 km a s pomocou 13 plavebných komôr aj 18 výškových metrov.

#batovkanal #batacanal #bataknalodi #boatlife #dji #phantom #aerialphotography #dronephotography

A post shared by Milos Moravec (@milosxyz) on



Pozri aj: Tajomný „tropický prales“ či „Plitvické jazero“. 10 úžasných miest z rôznych kútov Slovenska, kde môžete vyraziť počas posledných prázdninových víkendov

wikipedia.org, atlasobscubra.com, prvaplavebna.sk
Uložiť článok

Najnovšie články