Rachel Lovinger

/ 0 / Matej Mensatoris
Milujete poriadny rezeň, alebo nedáte dopustiť na poriadny kus slaniny? Aj ich denná konzumácia najzdravšia nie je, sú oveľa bezpečnejšie ako jedlá, ktoré vám teraz predstavíme.

Je ťažké nájsť niekoho, kto by nerád cestoval. Pri cestovaní sa chtiac či nechtiac potýkame tiež s kuchyňou krajín do ktorých cestujeme. Zvyčajne sú to chutné a príjemné obmeny k našim zaužívaným jedlám. No niektoré exotické jedlá bývajú občas až príliš exotické, a to až tak, že ich konzumácia nemusí vôbec dopadnúť dobre. 

Fugu

Slávna pochúťka preslávená po celom svete – ryba Fugu. Jej konzumácia sa vždy označuje za nie „ruskú“ ale v tomto prípade za „japonskú ruletu“. Ryba obsahuje smrtiacu dávku tetrodoxínu. Iba správne vyškolený „majster fugu“ dokáže odstrániť z ryby všetky jedovaté časti tak, aby vás ryba nezabila. Ryba je údajne veľmi chutná a malé množstvo jedu vám môže spôsobiť príjemné brnenie jazyka.

Sebastes

Fugu je známa ryba, no túto rybu už asi mnohí z vás nepoznajú. Mäso má príjemnú chuť, podobnú krabovi, no jej tŕne obsahujú smrteľný jed, a preto ju môže pripravovať, podobne ako fugu, iba vyškolený kuchár. Našťastie, proti tomuto jedu obsahuje protilátka. Ryba sa loví vo vodách Austrálie a Nového Zélandu, no niektoré druhy sa nachádzajú aj v Čiernom a Stredozemnom mori.

Karambola

Toto chutné a po nakrájaní aj veľmi pekné ovocie, skrýva v sebe aj nebezpečné látky. Preto sa neodporúča konzumovať ho vo veľkom množstve. Karambola obsahuje veľké množstvo kyseliny šťaveľovej, ktorá môže poškodiť obličky. Okrem toho obsahuje aj neurotoxíny a tie môžu spôsobiť vo veľkom množstve dokonca aj halucinácie.

Eskamoles

Turisti v Mexiku môžu vyskúšať túto neobvyklú národnú pochúťku. Jej základom sú larvy mravcov a ich kukly. Tie sa zbierajú z koreňov agáve, na ktorých žijú. Chuť tejto pochúťky je maslovo orechová a textúrou pripomína tvaroh. Rizikom je, ak je pochúťka pripravená z iných mravcov, aké sú na to určené.

Maniok

Táto obľúbená koreňová pochúťka pripomína zemiaky. Podáva sa k mäsu, či k omáčkam, no môže sa použiť aj pri príprave dezertov. Maniok má veľa živín, no niektoré jeho druhy obsahujú aj toxické látky, ako napríklad linamarin alebo kyanovodík.

Casu marzu

Tento syr pochádza zo Sardínie a v preklade znamená doslova zhnitý, či pokazený syr. Je to syr, ktorého základom je známy syr Pecorino. Čo je na ňom pozoruhodné je to, že obsahuje živé larvy hmyzu – červy. Tie mu dodávajú zvláštnu chuť a jemnosť. Rizikom pri konzumácii môže byť napríklad odskočenie larvy priamo do oka konzumenta.

Aki

My fav? #ackee #jamaica #nationalfruit

A post shared by A^H???? #BLACKLIVESMATTER (@av.vh) on

Toto národné ovocie Jamajky pochádza z Afriky. Musí sa tepelne upravovať, inak je toto ovocie toxické a jeho konzumácia môže spôsobiť aj smrť. Konzumuje sa teda tepelne upravené a v takom prípade pripomína nám dobre známu praženicu. Jamajčania si toto ovocie veľmi vážia a majú ho ako svoje národné jedlo.

Storočné vajcia

??? #centuryegg #hundredyearegg

A post shared by Emilio Macías (@emiliomacias) on

Aj keď nemajú sto rokov, aj tak si nie sme istí, či by ste na ne dostali chuť. Storočné vajcia môžu byť od rôznych úžitkových vtákov, často sa používajú kačacie, prepeličie, ale aj slepačie vajcia. Tie sa uložia do zmesi popola, ílu, či rôznych solí a ďalších rôznych látok. Cieľom je, aby vajcia sfermentovali, pričom sa tvorí vo vajciach čpavok a mení sa farba, a tiež konzistencia. Prednedávnom bola v Číne prevalená kauza o tom, ako mnohí podnikavci v snahe urýchliť celý proces, vajcia kontaminovali rôznymi ťažkými kovmi, čo z tejto tradičnej pochúťky urobilo skutočne nebezpečnú potravinu.

Synanceja bradavičnatá

Táto ryba známa tiež pod názvom Odranec pravý je najjedovatejšou rybou na svete a tým pádom aj na tanieri. Už iba jeden kontakt s jej chrbtovou plutvou plnou jedu, môže mať fatálne následky. To ale nezastavilo japonských kuchárov, ktorí rybu s obľubou pripravujú vo forme sushi.

Rambutan

#rambutan ile tanışmış olduk

A post shared by zeynep dogan (@zeynebdogan) on

Toto krásne farebné ovocie ste možno už videli alebo dokonca ochutnali. Citliví ľudia však môžu mať s rambutanom problém a môže vyvolať alergie a hnačku. Preto sa neodporúča konzumovať viac ako 4 alebo 5 kusov ovocia naraz. Pozor na semená, ktoré sa môžu konzumovať iba po tepelnej úprave čím sa z nich odstránil jed. Vtedy sú vraj veľmi chutné.

Ochutnali by ste niektoré z týchto jedál?

Pozri aj: 11 chytrých rád, vďaka ktorým bude vaše jedlo ako zo špičkovej reštaurácie

interez.sk (mmm), adme.ru




Komentovať (0)