foto: Johnnie Walker

/ 100 / Katarína
Ak chcete na najbližšom večierku ohúriť svojich priateľov, čítajte pozorne.

Whisky má za sebou pestrú minulosť a o jej pôvod sa bijú hneď dva národy. Na horkastej chuti si nepochutnávajú len biznismeni, odetí do drahých oblekov v amerických filmoch, a nie je to len o tom, či s ľadom alebo bez. Nápoj s povestným menom má mnohé špecifiká a niektoré vás určite prekvapia.

Na začiatku je vždy pivo

Whisky v skutočnosti vzniká destilovaním „piva“, a to dva až trikrát. Pojmom „pivo“ sa technicky označuje tekutina, ktorá sa následne destiluje na výrobu už konkrétnej whisky. Niektoré značky pri tom dokonca využívajú aj chmeľ.

Čo sa skrýva pod pojmom „anjelská daň“?

Každý rok sa z whisky, ktorá pomaly dozrieva v drevených sudoch, vyparia 2-4%. Kam mizne tento objem? Nazýva sa tzv. anjelskou daňou alebo anjelským podielom. Na nápoj tak vplýva v rámci procesu jeho výroby aj okolie, s ktorým reaguje.

Pixabay

Ľad je v tomto prípade tabu

Tí najväčší vychutnávači o ľade vo whisky nechcú ani počuť. Tým sa jednoducho vyriešila otázka, ktorá trápi mnohých. S ľadom či bez? Ľad totiž samotnú chuť potláča tým, že znižuje teplotu a zároveň sa vytráca aj skutočná aróma. Zberatelia whisky pripúšťajú maximálne jednu kocku ľadu. Ako si teda nápoj čo najviac vychutnať? Neodporúča sa piť ho ani úplne čistý, za ideálny zlatý stred sa považuje pridanie malého množstva vody. Sila alkoholu sa trochu zjemní a nechá sa vyniknúť chuť.

Vznikla kvôli nej rebélia

V 18. storočí v americkom štáte Pennsylvania udelil vtedy Alexander Hamilton na whisky daň. Pobúrilo to najmä írskych a škótskych prisťahovalcov, pre ktorých bol nápoj dôležitou súčasťou obchodu. Daň jednoducho odmietli, čo napokon vyústilo do nepokojov. V roku 1794 to vypuklo do takej miery, že vtedajší prezident George Washington poslal vojenské jednotky, aby celú vzburu ukončili. Hamiltonova daň bola v roku 1802 zrušená.

Pixabay

Prvú vytvorili mnísi

Úplne prvú whisky vytvorili mnísi v Írsku. Destiluje sa trikrát a pri jej výrobe využívajú čistý sladový jačmeň. O jej pôvode sa však ešte stále polemizuje a Íri sa so Škótmi o vznik slávneho nápoja dodnes hádajú. Existuje dokonca legenda o tom, ako až títo mnísi priniesli whisky Škótom. Situácia v Škótsku však v minulosti nebola príliš jednoduchá, pretože alkohol podliehal prísnemu zdaneniu. Spôsobilo to vznik množstva nelegálnych páleníc.

Jedna z najslávnejších whisky vznikla v mestečku Kilmarnock

Život v Škótsku nebol v 19. storočí vôbec ľahký. Všetci výrobcovia či obchody v Škótsku predávali iba whisky pochybnej kvality. V tom období bol v krajine zákon, ktorý zakazoval miešať sladové a obilné whisky. Podľa zákona sa síce nesmelo miešať obilné a sladové whisky, no muž menom John, ktorému zomrel otec, mohol skúšať kombinovať aspoň jeden druh. Chcel vytvoriť whisky, ktorá bude skutočne kvalitná a k tomu bude chutiť každému. Začal miešať rôzne druhy whisky, až sa mu podarilo vytvoriť kombináciu, ktorá bola po chuti každému. Po jeho smrti prevzal prosperujúci biznis Johnov syn Alexander a špeciálnej whisky dal jej prvé meno – Walker’s Kilmarnock Whisky. Alexander sa však rozhodol, že produkciu ich špeciality posunie na celosvetový trh. Navrhol štvorcový dizajn fľaše, vďaka ktorej bola menej náchylná na rozbitie, čím sa znížili straty pri lodnej preprave.

foto: Johnnie Walker

Biznis ďalej prebrali jeho synovia, ktorým sa podarilo vytvoriť z tohto nápoja legendárnu whisky. Vytvorili farby etikiet Johnnie Walker White, Red and Black Label a taktiež logo elegána neustále kráčajúceho vpred, „keep walking“. Dnes je z whisky Johnnie Walker jedna z najslávnejších whisky na svete, ktorá má za sebou tvrdú škótsku históriu. Johnnie Walker sa stala obľúbená po celom svete, je znakom neustáleho progresu, inovácií, luxusu a špecifickej chuti. Vychutnávajú si ju biznismeni, starší ľudia a čoraz viac sa stáva populárnejšou aj medzi mladými ľuďmi.

foto: Johnnie Walker

Testovali ju ohňom

Podľa škótskej legendy sa kedysi sila whisky testovala ohňom. Výsledná farba plameňa totiž ukázala, aké množstvo alkoholu sa v nej nachádza. Ak bol oheň príliš silný, znamenalo to aj príliš veľa alkoholu, vtedy ju predávali lacnejšie.

Vo svete existuje takmer 7 whisky regiónov

Whisky je destilovaná v piatich až siedmich regiónoch sveta. Tie najznámejšie sú škótsky, írsky, región Kentucky, Kanada či Tennessee v Amerike. Za ďalšie dva, o ktorých sa však doteraz pochybuje, sú označované oblasti v Japonsku a na Novom Zélande.

Pojem whisky v skutočnosti znamená „voda života“

Pojem pochádza z galského spojenia uisce beatha, čo v preklade znamená voda života. Názov sa neskôr skracoval, keďže ho málokto vedel presne vysloviť. A tak vznikla až dnešná známa whisky.

Na záver už len musíme dodať: Pite s rozumom, od 18 rokov. 

src., Článok vznikol v spolupráci s Johnnie Walker




Komentovať (0)