Proste milujete syr a vedeli by ste ho jesť každých 5 minút v rôznych dávkach, až kým by vám nebolo zle. No a možno to tak nie je, ale aj tak vás zaujíma, ako sa dá skvelý syr spraviť doma.
V nasledujúcom recepte vám ukážeme, ako jednoducho sa dá spraviť chutný a čerstvý syr u vás doma za menej ako hodinu práce. Samozrejme, nie je to 5 minútový recept, ale syr sa proste za takú krátku dobu spraviť nedá. Môžeme začať? Myslíme si, že určite áno.
Všetko čo budete na výrobu domáceho syra potrebovať je polovica čajovej lyžičky kyseliny citrónovej, rastlinné syridlo, približne 4 litre plnotučného mlieka a jednu čajovú lyžičku soli.
Kyselinu citrónovú rozpustíte v jednej štvrtine pohára s vodou a v druhom pohári si v takom istom množstve vody rozpustíte rastlinné syridlo. Ďalej nalejte mlieko do hrnca a v mierne zohriatom mlieku premiešajte zmes z kyseliny citrónovej. Mlieko pomaly miešajte približne pri teplote 30 °C. Vôbec sa neľakajte, keď sa vám začne mlieko zrážať.
Ďalším krokom bude pridanie rastlinného syridla. Keď mlieko dosiahne teplotu 40° C, hrniec prikryjete a necháte ho oddychovať po dobu 5 minút. Kým čakáte, môžete si pripraviť ďalší hrniec s vodou, ktorú privediete k teplote okolo 90° C. Všetky teploty okrem vody, môžete zmerať bežným teplomerom. V hrnci už môžete vidieť, ako sa srvátka začala oddeľovať. Ak má však stále nažltlú farbu, nechajte ho ešte chvíľu stáť.
Ak už bude mať syr mliečnu farbu, môžete ho scediť napríklad pomocou sitka.
Scedený syr v sitku sa umiestni do druhého hrnca s vodou, ktorá by mala mať teplotu okolo 60° C, a necháte ho tam odpočívať po dobu piatich minút.
Po piatich minútach syr preklopíme na drevenú doštičku. Dávajte si však pozor, ešte stále bude horúci. Keď trošku vychladne, mierne ho osoľte a premiešajte. Bude to vyzerať ako miesenie cesta, syr sa však stiahne a vznikne z neho lesklá kôpka, ako na obrázku. Syr môžete následne vytvarovať do guličiek, ako sa predáva v obchode, alebo si ho necháte takto v celku. A je to. Nevyzerá úžasne? No a to ešte iba uvidíte, ako bude chutiť! Dobrú chuť.
Patrí medzi najlacnejšie lyžiarske strediská v Európe: Najete sa tu už od 5,5 eura, cena skipasu vás prekvapí
S analytikom Potočárom sme sa rozprávali o energopomoci. Boli sme na magických trhoch, očarili nás ponukou aj cenami
Doktorka Jana Boboková o zomieraní: Život nie je nutné za každú cenu umelo predlžovať. Musíme akceptovať, že bude koniec
Našli ho mŕtveho v hotelovej vani, stal sa tak členom „Klubu27“: Smrť Jima Morrisona je dodnes veľkou záhadou
Ženy mučil a hral s nimi najzvrátenejšiu hru, akú si viete predstaviť. Z vraha sa dvíhal žalúdok aj skúseným policajtom
Exdetektív Vachálek: Ak by bol Černák na slobode, niekto by si ho našiel. Koncom búrlivej mafiánskej éry je vražda Kuciaka
Vývar za 3,90 € a ríbezľové pivo za 4 €: Našli sme najstaršiu slovenskú reštauráciu, po večeri sme ochutnali niečo nečakané
Outlet z kauzy slayáda začal veľkolepo, rýchlo sa z neho stala „nákupná zóna duchov“. Zákazníkov si užíval krátko
Budú počas vianočných sviatkov otvorené obchody? Reťazce hlásia zmeny, pozrite sa, ako to bude po novom









Nahlásiť chybu v článku