Predstavte si, že ste na pikniku a práve sa chystáte zahryznúť do sendviča. Odrazu zbadáte muchu, ktorá smeruje priamo k vám a pomocou jej zložených očí a tykadiel zameria práve vašu desiatu. Podarí sa jej uniknúť vašej snahe ju zasiahnuť a pristane priamo na miesto, kde ste si chceli zahryznúť. Následne to vyzerá, ako keby sa na sendvič pozvracala.
Zvracajú a pľujú
Môže to znieť trochu dosť nechutne, ale mucha môže v tom momente napľuť na vaše jedlo, alebo skutočne vyvrátiť už natrávenú potravu, uvádzajú
Väčšina z viac ako 110-tisíc známych druhov múch nemá zuby, takže, logicky, nemôže žuť pevnú potravu. Ich ústočká sú tak ako špongiová slamka. Akonáhle pristanú na jedle, musia uvoľňovať tráviace šťavy, aby jedlo skvapalnili do pretrávenej tekutiny, ktorú už môžu prehltnúť.
Aby sa im do žalúdka zmestilo čo najviac jedla, niektoré muchy sa snažia znížiť množstvo tekutiny v tom, čo už zjedli. Vyvracajú teda jedlo do tzv. zvratkových bublín, aby ho trochu vysušili. Akonáhle sa odparí trochu vody, môžu opätovne požiť koncentrovanejšiu potravu.

Muchy tiež dokážu ochutnať jedlo aj bez toho, aby si ho vložili do úst. Hneď ako pristanú, pomocou receptorov na nohách zistia, či sú na niečom výživnom. Možno ste si už všimli, že mucha si tiež šúcha o seba nohy, niečo podobné, ako keď ste hladní a už si šúchate dlane, keď sa pred vás konečne dostane porcia s jedlom.
Muchy si šúchaním o seba čistia nohy a tým tiež chuťové senzory na štetinách a jemných chĺpkoch nôh, aby mali lepšiu predstavu o tom, na čom práve sedia.
Mali by sme takéto jedlo vyhodiť?
Keď mucha pristane na jedlo, nie je to, samozrejme, jediná vec, na čom kedy stála. Muchy často sedia na nechutných predmetoch, ako sú kontajnery, hnijúce jedlo či výkaly. Teda na miestach, kde sa to len tak hemží nechutnými baktériami. Ak mucha sedí dlho na jedle, môže ho kontaminovať.

To je oveľa nebezpečnejšie ako ich sliny či zvratky, keďže niektoré mikróby môžu preniesť pôvodcov chorôb ako cholera a týfus. Ak ale mucha sedí na jedle iba niečo viac ako pár sekúnd, šanca na rozsiahly prenos mikróbov je nízka a jedlo je pravdepodobne v poriadku.
Aj tak je však vhodné jedlo čo najviac chrániť pred hmyzom. Malo by sa zakrývať a ak a v interiéri nachádza veľa múch, malo by sa uvažovať nad používaním prevencie, ako sú sieťky na okná, lepivé pasce a podobne.
Problém za tunelom Višňové: Vodiči neodbočia, nová cesta je zbytočná. Analytik Bazovský vysvetlil, prečo
Bola vysušená 5 rokov doma v garáži a jej rodina si to nevšimla: Záhada úmrtia mladej ženy vám nedá spávať
Už malý detail vie ušetriť desiatky eur, takto si nastavte radiátory. Odborníci upozorňujú, čo je doma najväčší problém
Patrí medzi najlacnejšie lyžiarske strediská v Európe: Najete sa tu už od 5,5 eura, cena skipasu vás prekvapí
S analytikom Potočárom sme sa rozprávali o energopomoci. Boli sme na magických trhoch, očarili nás ponukou aj cenami
Doktorka Jana Boboková o zomieraní: Život nie je nutné za každú cenu umelo predlžovať. Musíme akceptovať, že bude koniec
Našli ho mŕtveho v hotelovej vani, stal sa tak členom „Klubu27“: Smrť Jima Morrisona je dodnes veľkou záhadou
Ženy mučil a hral s nimi najzvrátenejšiu hru, akú si viete predstaviť. Z vraha sa dvíhal žalúdok aj skúseným policajtom
Exdetektív Vachálek: Ak by bol Černák na slobode, niekto by si ho našiel. Koncom búrlivej mafiánskej éry je vražda Kuciaka
Vývar za 3,90 € a ríbezľové pivo za 4 €: Našli sme najstaršiu slovenskú reštauráciu, po večeri sme ochutnali niečo nečakané








Nahlásiť chybu v článku