Identické dvojčatá Hugo a Ross Turnerovci sa dobrovoľne stali párom ľudských pokusných králikov keď skúmali, či je vegánska strava zdravšia ako konzumácia mäsa a mliečnych výrobkov.
Ako píše portál IFL Science, Bratia Turnerovci sú známi svojimi dobrodružstvami po celom svete, ale nedávno využili svoje predpoklady ako geneticky identické dvojčatá v prospech vedy. V rámci nedávnej štúdie na oddelení výskumu dvojčiat a genetickej epidemiológie na King’s College London dvojčatá počas 12 týždňov dodržiavali dve výrazne odlišné diéty: Hugo jedol striktne vegánske jedlo, zatiaľ čo Ross pokračoval v jedení mäsa a mliečnych výrobkov.
Výsledky v niektorých bodoch prekvapili
„Chceli sme použiť model identických dvojčiat, ktoré sú genetickými klonmi, na testovanie účinku stravy a cvičenia a toho, ako títo jedinci reagujú na rôzne druhy potravín,“ vysvetľuje profesor Tim Spector, epidemiológ z King’s, ktorý viedol výskum. hovorí vo videu pre BBC Reel.
Výsledky boli síce jemné, ale stále významné. V porovnaní s mäsožravým Rossom zaznamenal vegán Hugo masívny pokles cholesterolu a prudký nárast odolnosti voči cukrovke 2. typu. Hugo povedal, že prvé týždne bojoval s vegánskou stravou, zažíval obrovskú túžbu po mäse a syre, ale nakoniec si na to zvykol a tvrdil, že sa cíti energickejšie.
Je pozoruhodné, že vegánska strava bola spojená so stabilnejšou hladinou cukru v krvi a energetickou hladinou, zatiaľ čo mäsožravá strava mala za následok drsnejšie rozdiely medzi vrcholmi a poklesmi energie. Zaujímavé však je, že vegánska strava viedla k výraznému zníženiu diverzity črevných baktérií, pričom zostala stabilná počas mäsovej a mliečnej diéty. Teoreticky to znamená, že vegán Hugo mohol byť potenciálne náchylnejší na choroby v porovnaní s Rossom.
Rozsiahly výskum odhalil niekoľko prekvapivých poznatkov o črevných baktériách a o tom, ako jednotlivci reagujú na jedlo. Štúdia z roku 2019 od toho istého tímu z King’s College London zistila, že reakcie ľudí na rovnaké potraviny sú jedinečné, dokonca aj medzi identickými dvojčatami.
Napriek tomu, že niektorí ľudia jedia rovnaké jedlá, majú prudko zvýšenú hladinu cukru v krvi a inzulínu, čo súvisí s priberaním na váhe a cukrovkou, zatiaľ čo iní majú hladiny tukov, ktoré pretrvávajú v krvnom obehu, čím sa zvyšuje riziko vzniku srdcových chorôb.
Štúdia tvrdí, že dôvodom je pravdepodobne črevný mikrobióm – bilióny baktérií, ktoré obývajú črevný trakt. Aj keď genetika hrá dôležitú úlohu v tom, ako spracovávame potraviny, črevný mikrobióm má tiež výrazný vplyv na to, ako sa jedlo rozkladá. Keďže zloženie mikrobiálnej kolónie sa líši od človeka k človeku, menia sa aj naše reakcie na rovnaké jedlo.
„Zistili sme, že v priemere väčšina identických dvojčiat zdieľa medzi sebou iba 25 až 30 percent svojich mikróbov,“ vysvetlil profesor Spector. „Myslíme si, že to je dôvod, prečo sú mnohé z ich metabolizmu odlišné a prečo inak reagujú na jedlo.“
IFL Science
Videli sme najkrajšie vianočné trhy u nás: Cítili sme sa ako v rozprávke, viadukt sa rozsvietil prvýkrát za 90 rokov
Matúš chodí všade pešo: V tejto európskej krajine sme sa báli. Chodník na Novom Zélande začína dezinfekčnou stanicou
Budú počas vianočných sviatkov otvorené obchody? Reťazce hlásia zmeny, pozrite sa, ako to bude po novom
Stavať ho začali ešte za Mečiara: Pri tuneli Višňové sa vystriedalo 12 ministrov, skoro po 30 rokoch ho otvárajú
Zažili sme unikát, aký inde na Slovensku nenájdete: V decembri sme sa ocitli v srdci džungle, zaplatíte 8 eur
Bola vysušená doma v garáži a jej rodina si to nevšimla. Analytička povedala, kto môže mať problém s energopomocou
Nielen Culkinovi zo slávy preplo: Jeho filmový brat pýtal za podpis peniaze, svoju partnerku takmer uškrtil
Okamžite si ich bežte pozrieť: Našli sme 10 najlepších filmov roku 2025, mnohé z nich vám úplne ušli
Tento vianočný darček stíhate aj na poslednú chvíľu: Buďme solidárni, niekomu to môže zachrániť život









Nahlásiť chybu v článku