Foto: Ernie [Public domain], via Wikimedia Commons

Začína hubárska sezóna.

Začiatkom jesene do hôr a lesov vyrazia stovky ľudí s vidinou, že si odtiaľ odnesú plný košík húb a hríbov. Žiaľ, každý rok sa stane, že si hubár so sebou donesie aj takú hubu, ktorú by nemal a v lepšom prípade to skončí vracaním či výplachom žalúdka, v horšom ale aj smrťou. Ako ste na tom vy? Poznáte jedlé a smrteľne jedovaté huby? Dnes sme si pre vás pripravili kvíz, ktorý vás v tom otestuje. Nezabúdajte, že keď sa vyberiete na huby, zbierajte iba také, ktoré na 100% poznáte. 

Ak vás tento kvíz zaujal, pozrite si aj ďalšie v našej sekcii kvízov.

Je táto huba jedlá alebo smrteľne jedovatá?

Daniel Neal from Sacramento, CA, US [CC BY 2.0], via Wikimedia Commons

Muchotrávka zelená alebo muchotrávka hľuznatá (lat. Amanita phalloides) sa považuje za najjedovatejšiu a najnebezpečnejšiu hubu Európy a Severnej Ameriky. Nielenže je prudko jedovatá, ale navyše sa prvé príznaky otravy objavujú až v okamihu, keď je jed vstrebaný v organizme a sú už ťažko zasiahnuté dôležité orgány (najmä pečeň). Neskúsení hubári si ju často pletú so šampiňónmi a inými druhmi jedlých húb.

Je táto huba jedlá alebo smrteľne jedovatá?

This image was created by user Mary Smiley (ladyflyfsh) at Mushroom Observer, a source for mycological images.You can contact this user here.English | español | français | italiano | македонски | português | +/− [CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons

Smrčok jedlý (Morchella esculenta) je druh huby z čeľade Smrčkovité. Chutná jedlá huba vhodná do polievok alebo na plnenie mäsom.

Je táto huba jedlá alebo smrteľne jedovatá?

Pečiarka poľná (lat. Agaricus campestris) je jedlá huba z čeľade pečiarkovité.

Je táto huba jedlá alebo smrteľne jedovatá?

User:Strobilomyces [CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons

Bedlička ostrošupinatá (lat. Lepiota aspera) je smrteľne jedovatá huba. Neskúsení hubári si ju môžu pomýliť s bedľou vysokou alebo inou jedlou bedľou. Obsahuje rovnaký jed ako muchotrávka zelená – amatoxín. Bedličky sa od bedlí líšia v tom, že ich prsteň sa nedá voľne posúvať.

Je táto huba jedlá alebo smrteľne jedovatá?

Tim Sage (T. Sage) [CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons

Masliak obyčajný je výborná jedlá huba, ľahko stráviteľná, vhodná do polievok, omáčok, na nakladanie do octu v zmesi s inými hubami a na prípravu hubových jedál na rôzne spôsoby. Je to najchutnejší masliak vôbec. zdroj: nahuby.sk

Je táto huba jedlá alebo smrteľne jedovatá?

Kuriatko jedlé (Cantharellus cibarius) je veľmi chutná a vyhľadávaná jedlá huba. Dužina je bledožltá, pevne mäsitá, má príjemne korenistú vôňu a chuť.

Je táto huba jedlá alebo smrteľne jedovatá?

This image was created by user Ron Pastorino (Ronpast) at Mushroom Observer, a source for mycological images.You can contact this user here.English | español | français | italiano | македонски | português | +/− [CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons

Kapucňovka okrovohnedastá je smrteľne jedovatá huba, ktorá obsahuje podobné toxíny ako muchotrávka zelená. Smrteľnou dávkou pre dospelého človeka je 12-15 plodníc. zdroj: nahuby.sk

Je táto huba jedlá alebo smrteľne jedovatá?

Bedľa vysoká (nesprávne: bedľa jedlá; lat. Macrolepiota procera) patrí k najznámejším jedlým hubám Slovenska. Je to zároveň jedna z najväčších húb rastúcich na Slovensku, dorastá až do výšky 30–40 cm. Pozor na zámenu so smrteľne jedovatými bedličkou jedovatou, bedličkou ostrošupinatou alebo muchotrávkou tigrovanou.

Je táto huba jedlá alebo smrteľne jedovatá?

Muchotrávka končistá rastie od augusta do októbra, prevažne v ihličnatých lesoch v podhorských oblastiach. Iba zriedkavo ju možno nájsť aj v listnatých nížinných lesoch. Jej rozšírenie na Slovensku nie je doteraz dôkladne preskúmané. Je to smrteľne jedovatá huba s podobnými účinkami ako pri muchotrávke zelenej a muchotrávke bielej.

Je táto huba jedlá alebo smrteľne jedovatá?

Ernie [Public domain], via Wikimedia Commons

Hríb smrekový (lat. Boletus edulis) je jedlá huba z čeľade hríbovité. Rastie v mykoríznej symbióze so smrekmi. Je to jedlá a vynikajúca huba, vhodná na sušenie i na mrazenie. Je veľmi podobný s hríbom dubovým (dubákom), ktorý je aj jeho príbuzný. Jeho výtrusorodá vrstva (tzv. hymenofor) je rúrkovitá, dužina je vláknitá. V hornej tretine hlúbika má útvar zvaný sieťka. Jeho výtrusný prach má špinavozelenú farbu.

0
Uložiť článok
Komentovať ( 0 )