Už sa vám niekedy zdalo, že vaše čuchové bunky boli napadnuté odporným zápachom, no nikto okolo vás ho necítil?

Každý z nás je citlivý na iné zápachy a má rád iné vône. Niekomu prekáža pach benzínu, inému vadí pach zvieraťa. Niekto sa vyžíva vo vôni jarného dažďa, niekto zas miluje vôňu vanilky či levandule. A istá časť z nás má tú smolu, že občas cíti zápach, ktorý neexistuje.

Článok pokračuje pod videom ↓

Výskumy tvrdia, že až 1 z 15 ľudí vo veku nad 40 rokov už má skúsenosť s fantómovým zápachom. Nie je to nič príjemné cítiť spálené vlasy, odpadky či pokazené vajíčka. Aj keď sa tento jav môže zdať ako celkom bežný a jednoduchý, nie je to tak a vedci ešte stále nevedia, čo presne ho spôsobuje. Existujú dohady, že fantómové zápachy spôsobuje precitlivenosť čuchových buniek alebo akýsi „tik“ v tej časti mozgu, ktorá je za spracovanie čuchových podnetov zodpovedná.

Vzhľadom na to, ako málo sa toho o tomto fenoméne vie, výskumníci mu venujú nemalú pozornosť. Jeden z výskumov zhromažďoval údaje medzi rokmi 2011 až 2014 a zúčastnilo sa ho celkovo 7 417 dospelých jedincov do veku 40 rokov a viac. Výsledky výskumu ukázali, že fantómový zápach zacítilo v priebehu svojho života viac ako 6,5 percenta opýtaných.

Foto: pixabay

Podobné výsledky preukázala aj podobná štúdia vykonaná tímom švédskych výskumníkov. Ich výskum však hovorí, že s fantómových zápachom má skúsenosti takmer 5 percent opýtaných. Okrem toho, ženy sú na fantómové zápachy dvakrát náchylnejšie ako muži. Zaujímavé zistenie je aj to, že tento jav sa častejšie vyskytuje medzi jedincami zo socioekonomicky slabších skupín. Odborníci si myslia, že je za to zodpovedný fakt, že práve takí ľudia sú vplyvu toxínov v rôznej podobe vystavení o niečo viac.

Významnú úlohu tu zohrával aj vek. Ukázalo sa, že mladšie ženy vo vekovej skupine od 40 do 60 rokov sú na fantómové zápachy náchylnejšie, ako ženy vo veku nad 60 rokov. Toto tvrdenie je však platné nielen pre ženy, ale aj pre mužov. Riziko vzniku tohto javu zvyšuje okrem iného napríklad aj zlý zdravotný stav alebo úrazy.

Foto: pixabay

Aj keď by sa fantómové zápachy mohli zdať ako nepodstatné, nie je to pravda, na kvalitu života majú nesmierny dopad. Predstavte si napríklad, že vám skvele vyzerajúce jedlo nepríjemne zapácha alebo nedokážete rozoznať čerstvé vajíčko od pokazeného na základe vône, netušíte totiž, či zápach nie je v tom momente len fantómový. Okrem toho, pociťovanie fantómových zápachov môže byť predzvesťou závažnejšieho problému.

Čím skôr sa teda odborníkom podarí odhaliť príčinu a nájsť možnosti liečenia, prípadne prevencie, tým lepšie.

Pozri aj: Len pre silnejšie žalúdky. Vedcom sa podarilo definovať 6 základných zdrojov znechutenia

iflscience
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov