Každý z vás si iste dokáže predstaviť niečo, čo vo vás vyvolá pocit znechutenia.

Možno je to pohľad na otvorenú zlomeninu a iné poranenia, telesné tekutiny, hmyz alebo kelový prívarok zo školskej jedálne. Zoznam podnetov by mohol byť poriadne dlhý. Vedci však tvrdia, že nie každý podnet v nás vyvoláva rovnakú emóciu. Rozhodli sa preto, že stanovia zoznam 6 rôznych druhov znechutenia.

Článok pokračuje pod videom ↓

Žena menom Val Curtisová si na znechutení doslova založila kariéru. Rozhodla sa preto, že v tejto oblasti vykoná rozsiahly výskum. Zúčastnilo sa ho až 2 500 účastníkov a každý z nich mal ohodnotiť rôzne podnety podľa toho, do akej miery mu pripadali nechutné. Na základe odpovedí sa jej podarilo určiť týchto 6 základných druhov znechutenia.

Zlá hygiena

Na tomto podnete sa zhodli takmer všetci účastníci výskumu jednohlasne. Problém predstavuje zlá hygiena najmä v letných mesiacoch, kedy vás zápach spolusediaceho v prostriedku mestskej hromadnej dopravy dokáže doslova omráčiť. Značné znechutenie však vyvoláva čokoľvek súvisiace s telesnými funkciami vykonávané na verejnosti. Väčšina z nás by najradšej plesla po ruke každému, kto sa na verejnosti špára v nose alebo si čistí uši.

Hemžiace sa potvory

Fóbiami týkajúcimi sa zvierat trpí mnoho z nás. Stačí spomenúť pavúky, hady, potkany či chrobáky rôzneho druhu. Jednoznačne s nimi nechcete byť v jednej miestnosti príliš dlho.

pixabay.com

Nevhodné sexuálne správanie

Je ťažké určiť, čo ľudí na tomto odpudzuje viac – či fyziologická alebo mentálna stránka, isté však je, že niektoré veci sa jednoducho na verejnosti nerobia.

Kožné ochorenia

Človek trpiaci kožným ochorením za svoje ochorenie nemôže a zaslúži si rovnako kvalitný život, ako ktokoľvek iný. Nanešťastie to však u ľudí vyvoláva značné znechutenie, najmä v prípade, ak sú na pokožke viditeľné rozsiahle lézie či iné prejavy.

Pokazené jedlo

Pokiaľ ho nekonzumujete, zhnité a pokazené jedlo vás nemôže pohrýzť, jednoducho ho vyhodíte. Niečo však na ňom ľuďom pripadá mimoriadne nechutné. Možno je to tým neznesiteľným zápachom, aký sa z neho môže občas šíriť.

pixabay.com

Nezvyčajní ľudia

Tento podnet patrí medzi skutočne ťažko pochopiteľné a jednoznačne nespravodlivé. Výskum však ukázal, že ľudí v značnej miere odpudzujú jedinci, ktorí sú telesne odlišní, napríklad im chýba končatina. Znechutenie okrem toho vzbudzujú aj bezdomovci či iné menšiny.

Aj keď sú niektoré kategórie podnetov vyvolávajúce znechutenie vskutku zvláštne, má to svoj evolučný dôvod. Napríklad, také pokazené mäso určite nie je výživne práve najvhodnejšie a jedovaté hady a pavúky vás môžu pripraviť o život. Podobne ochorenia a nevhodné sexuálne správanie môžu byť počiatkom nepríjemnej epidémie.

Posledná kategória je najzvláštnejšia, pretože kolega, ktorý si už týždeň neumýva ruky vás môže nakaziť s rovnakou pravdepodobnosťou, ako bezdomovec či jedinec s chýbajúcou končatinou. V niektorých prípadoch teda evolúcia akosi zlyhala, pretože tu už nejde o pocit ohrozenia, ale o stereotypy. Je v poriadku, ak vo vás znechutenie vyvolá sendvič s modrým kožuštekom, v prípade starčeka bez nohy by sme však svoju reakciu mali vážne prehodnotiť.

Čo vyvoláva najväčšie znechutenie vo vás?

Pozri aj: Máte mimoriadne dobre vyvinutý čuch? Ak áno, mali by ste vedieť, čo to prezrádza o vašom sexuálnom živote

curiosity
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov