Ak sa vám to nabudúce stane, už sa nemusíte hanbiť…

Avšak pozor, tento trik funguje ideálne  predovšetkým vtedy, ak sa s dotyčnou osobou nevidíte po prvýkrát. Inak by ste totiž mohli dosiahnuť skôr opačný efekt – miesto toho, aby si vás niekto obľúbil, by ste mohli pôsobiť nekompetentne. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Tomuto výskumu, ktorý viedol Dr. Aronson, sa podarilo prísť na niečo naozaj zaujímavé. Výskumný tím sa tu totižto zaoberal otázkou, čo spraviť, ak pri stretnutí s niekým chcete dosiahnuť, aby si vás dotyčná osoba obľúbila. Odpoveď? Jednoduchá, no trochu bizarná – oblejte sa kávou, čajom či vodou.

Áno, čítate dobre. Vedcom sa totižto podarilo dokázať, že takýto malý prešľap alebo nehoda spôsobia, že ľudia vás budú považovať za viac atraktívnych. Prídete im totižto ako viac “ľudský”, čím si získate ich sympatie.

Zaujímavo sa k štúdii vyjadrili aj jej samotní autori: “Tento trik funguje skvele aj pri ľuďoch, ktorí v danej skupine niečím vynikajú – či už svojím dobrým vzhľadom alebo šikovnosťou. Takíto ľudia totiž v kolektíve často nebývajú príliš obľúbení. Dopustiť sa menšieho trapasu, ako napríklad niečím sa obliať, im však výrazne môže pomôcť zvýšiť ich obľúbenosť.”

Unsplash.com/Caleb George

Ako sme však spomínali už v úvode, pozor, zámerné oblievanie sa, potkýnanie na schodoch či šmýkanie sa na banánových šupkách vám nemusí pomôcť vo všetkých prípadoch, naopak, niekedy vám môže aj uškodiť. Ak vás totižto ľudia považujú za nekompetentných, takéto prešľapy ich dojem posilnia ešte viac.

Aj v tomto prípade tak platí staré známe “všetko s mierou”. V neposlednom rade si treba pripustiť tiež to, že využívať tento trik zámerne nie je práve najšťastnejším riešením. Ide skôr o to, aby ste sa nabudúce, keď sa vám niečo podobné stane, necítili trápne, nakoľko ste si tým v konečnom dôsledku možno aj pomohli.

Pozri aj: Osloboďte sa. Tento psychologický trik vám pomôže odpustiť niekomu, kto o odpustenie neprosí

spring
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov