Naša myseľ je naprogramovaná naozaj zvláštnym spôsobom…

Určite ste si už viackrát všimli, že ľudia s tým najlepším srdcom a najčestnejšími úmyslami mávajú veľakrát ten najhorší život. Dôvod, prečo je to tak, vás možno nepríjemne prekvapí. Príčinou je totižto nastavenie mysle väčšiny ľudí.

Článok pokračuje pod videom ↓

Ak však poriadne zalovíte vo svojej pamäti a pospomínate si na rôzne situácie, ktoré ste či už zažili alebo ste boli ich svedkami, uvedomíte si, že takto to žiaľ naozaj funguje.

Tímu vedcov sa totižto podarilo zistiť, že ľudia, ktorí sú mimoriadne dobrosrdeční, veľkorysí a nemajú problém spolupracovať s druhými, sú inými veľakrát vyslovene šikanovaní či opovrhovaní.

Ako výsledky tohto výskumu ukázali, je to preto, že takýchto ľudí berie väčšina populácie ako akési podozrivé osoby, a to len preto, že sú lepší, než väčšina ich okolia.

Preložené do ľudskej reči to znamená, že nie sme schopní veriť tomu, že na svete existujú aj dobrí ľudia. Keď sa niekto taký ukáže, automaticky mu nedôverujeme a správame sa k nemu zle.

pexels.com

Vedcom sa podarilo potvrdiť aj to, že k takémuto správaniu prichádza predovšetkým v konkurenčnom prostredí, teda predovšetkým na pracoviskách, kde je celý efekt ešte posilnený aj finančnou otázkou.

V takýchto prípadoch sa súťaživosť ešte viac stupňuje a “dobrí” ľudia preto bývajú na pracoviskách veľmi často šikanovaní.

Jeden z autorov štúdie, profesor Barclay, vysvetľuje: “Je pravdou, že tento efekt sa vyskytuje naprieč všetkými kultúrami a vo všetkých životných oblastiach, no najpozorovateľnejší je práve v tej pracovnej. Je všeobecne známi, že dobrým a tvrdo pracujúcim zamestnancom kolegovia často vysielajú signály typu – hej, pracuješ príliš tvrdo a my pri tebe potom vyzeráme zle. Žiaľ, presne takto to funguje takmer všade.”

Ako sa teda ukazuje, byť “dobrým” je riadnou výzvou, pri ktorej musí človek, prekvapivo, čeliť nesúhlasným reakciám okolia. Ale to predsa stojí za to, čo poviete?

Pozri aj: Pracujete v skupine? Veľmi nepríjemne vás prekvapí, aký dopad to má na vaše IQ

spring
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov