Niektorí vrahovia sú pre odborníkov záhadou už veľmi dlho, ich totožnosť či motívy sa nedarí odhaliť ani po rokoch.

Medzi také záhady patrí aj tzv. Smiley Face Killer. Do dnešného dňa nie je jasné, či za smrť 40 ľudí môže jediný človek, alebo za tým stojí organizovaná skupina ľudí. Isté však je, že sa zameriavali na mladých belochov a vždy, keď zabili ďalšieho muža, telo odhodili do vody a na mieste činu zanechali usmiateho smajlíka.

Článok pokračuje pod videom ↓

Nie je známe, či šlo o provokáciu polície a prečo sa vraždy zameriavali práve na mladých belochov, ktorí boli opití. Isté nie je dokonca ani to, či ide skutočne o vraha alebo sa niekto len zahráva s mysľami ľudí a snaží sa vyvolať v nich strach. Isté však je, že detektívov a policajtov zamestnáva prípad už celé roky a záhada im nedá po nociach spávať.

V roku 2008 sa do vyšetrovania pustil detektív na dôchodku Frank Gannon spolu s Anthonym Duartem. Zistili, že už od roku 1997 sa vo vodných plochách naprieč 11 štátmi objavujú vodou rozmáčané desiatky mŕtvych tiel. Vraždy mali príliš veľa spoločného na to, aby išlo o náhody. Odhaduje sa, že vrah nebol atraktívny ani inteligentný a vraždil zo závisti. Takmer všetky obete boli totiž mladí belosi s atletickou postavou a v škole sa im darilo.

Ďalším spoločným znakom bolo, že takmer všetky obete pred zmiznutím videli ľudia popíjať v baroch. Na miestach, kde boli telá vhodené do vody, zas v množstve prípadov našli policajti nakresleného smajlíka. Vzhľadom na to, že podobné prípady vrážd sa niekedy objavili v priebehu jedinej noci vo viacerých štátoch, polícia mala podozrenie, že nejde o jediného vraha, ale o organizovanú skupinu zločincov.

Zvláštne je, že napriek všetkému bola väčšina úmrtí označená za náhodné utopenie a len dva prípady boli vyhlásené za vraždy. Prvou z obetí vraždy bol 20-ročný Patrick McNeil. Vo februári v roku 1997 ho naposledy videli priatelia, s ktorými popíjal v bare. Jeho telo vyplavila rieka o dva mesiace neskôr tvárou nahor a so stopami uškrtenia. Ďalšie dôkazy naznačili, že sa Patrick neutopil, ale bol mŕtvy ešte skôr, ako sa jeho telo dostalo do vody. Vo vode bol podľa vyšetrovateľov menej ako deň.

Druhou obeťou sa v roku 2002 stal 21-ročný študent Chris Jenkins. Taktiež ho naposledy videli priatelia v bare a jeho telo sa našlo v rieke Mississippi o štyri mesiace neskôr, taktiež tvárou nahor a s rukami prekríženými na hrudi, čo je pre utopené obete prinajmenšom nezvyčajné.

Patológ Cyril Wecht tvrdí, že je štatisticky nemožné, aby tri desiatky vrážd neboli nejako prepojené. K prípadu sa vyjadril aj kriminológ Lee Gilberson, ktorý spočiatku tvrdil, že Smiley Face Killer je len vymyslený a nič také v skutočnosti neexistuje. Neskôr však svoj názor zmenil a vyhlásil, že ide o organizovanú skupinu vrahov.

Teória vražednej skupiny však stále má aj svojich odporcov, ktorí tvrdia, že usmiaty smajlík je jednou z najčastejších foriem vyjadrenia emócie za pomoci nápisov na stenách či inde a je veľmi pravdepodobné, že na smajlíka v okruhu piatich kilometrov natrafíte aj vy. Polícia dokonca vydala pre médiá vyjadrenie, že podľa nich ide o nešťastnú náhodu a mladí ľudia sa utopili následkom požitia alkoholu.

Ďalší odporcovia tvrdia, že smajlíky nikdy neboli identické, na telách väčšiny obetí neboli nájdené stopy traumy a nezdá sa, že by niekto týchto mladíkov odprevadil zo sveta s konkrétnym motívom. Napokon bolo odporcov viac ako zástancov a v roku 2012 aj samotný Gannon vyhlásil, že s pátraním končí. Mnohí sa preto domnievajú, že ten, kto prišiel s teóriou smajlíkového vraha túžil len po publicite.

Na istý čas sa zdalo, že teória Smiley Face Killera ostane už len teóriou, no v roku 2012 sa objavil ďalší podozrivý prípad. Študent univerzity bol nájdený utopený vo vode a na neďalekom strome bol nakreslený smajlík. Teória následne opäť ožila v roku 2015, kedy z baru zmizol 21-ročný Shane Montgomery a jeho telo sa našlo utopené tesne pres Vianocami.

Čo si myslíte vy? Môže to byť skutočne len náhoda a mýtus?

Pozri aj: Blanche Monnier: Žena, ktorú matka pre extrémne bizarný dôvod zavrela do izby na 25 rokov

thoughtcatalog
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov