Foto: pexels.com

Či sa neviete rozhodnúť, čo si dnes dáte na obed, alebo či zmeniť prácu - toto pravidlo vám môže pomôcť.

Ako ste si už určite všimli, internetové stránky, knihy či časopisy sú plné informácií, ktoré by z vás mali spraviť bohatého, úspešného či dobre vyzerajúceho človeka. Samozrejme, ako je to pri všetkom v živote – niektoré fungujú, iné nie. Niekedy je však problém aplikovať do svojho života aj tie „správne“. Veľakrát totiž nemusia byť v súlade so životom, ktorý práve žijete. Napríklad, spomínané rozhodnutie zmeniť prácu. Aj by ste to spravili, no zrazu vám múti myseľ asi tisíc rôznych „ale“. Tak sa stávate nerozhodným. Pomôcť vám však môže toto priam zázračné 5-sekundové pravidlo.

Článok pokračuje pod videom ↓

Osobou, ktorá toto pravidlo vymyslela, je americká motivátorka, rečníčka, komentátorka CNN a autorka viacerých bestsellerov – Mel Robbinsová. Práve kniha o 5-sekundovom pravidle sa stala takmer okamžitým hitom a dnes ho už využívajú tisícky ľudí na celom svete. Pýtate sa, v čom tkvie jeho tajomstvo? Pozrime sa nato spoločne.

Mel Robbinsová hovorí, že najprv je dôležité pochopiť nasledovné: „Pri rozhodovaní sa nie vždy riadime cieľmi, ktoré máme stanovené. Riadime sa našimi pocitmi. V 95% prípadoch sa rozhodujeme podľa toho, ako sa v danom momente cítime, preto niekedy nejakú možnosť odmietneme – aj keď vieme, že je tou správnou.“

Dôvod tejto „záhady“ je jednoduchý – autopilot. Možno ste už niekedy počuli o tom, že mnoho činností v živote robíme na základe autopilota. Je to akýsi súbor zaužívaných spôsobov správania sa, ktoré sme opakovali toľkokrát, až sa pre nás stali úplne automatickými a robíme ich už bez akéhokoľvek premýšľania.

Práve autopilot je väčšinou dôvodom, pre ktorý sa nedokážete rozhodnúť medzi viacerými možnosťami. Jeho úlohou je  v podstate zabezpečiť, aby ste sa nevystavovali žiadnemu riziku a aby ste vo svojom živote nerobili žiadne zmeny. To, čo je zaužívané, je predsa pohodlné. Sila tohto autopilota je obrovská a niekedy má na svedomí, že sa rozhodnete zle. Svoje ciele môžete mať na dosah, no vy sa kvôli vplyvu autopilota rozhodnete posledný krok jednoducho neurobiť a všetku svoju predošlú snahu tak hodíte tak za hlavu.

pexels.com

A práve na to je tu 5-sekundové pravidlo. Pomôže vám vášho autopilota jednoducho vypnúť. Celé jeho tajomstvo tkvie v neurobiológii.

Funguje to nasledovne. Predstavte si, že čelíte nejakému rozhodnutiu, no neviete si dať rady. Vaša intuícia vám hovorí, že správna je možnosť A, no autopilot robí všetko preto, aby ste sa rozhodli pre (menej výhodnú) možnosť B. Všetko, čo vtedy musíte spraviť je… Odrátavať od 5 do 1. Áno, 5, 4, 3, 2, 1. Hovoríte si: „Nezmysel!“? V žiadnom prípade. Vysvetlenie je nasledovné.

Ako sme spomínali, celé tajomstvo spočíva v neurobiológii. Mel Robbinsová ho vysvetľuje nasledovne: „Počítanie je istým druhom akcie. Odrátavanie od 5 do 1 zamestná vašu koncentráciu. Odpočítavanie prebudí vašu prefrontálnu kôru, ktorú autopilot uspal. Týmto jednoduchým spôsobom opäť prevezmete kontrolu nad svojou mysľou. Keď sa dostanete k jednotke, vašu myseľ už budete riadiť vy, nie váš autopilot.“

Možno si vravíte, že je to príliš jednoduché na to, aby to fungovalo. Za to, že to vyskúšate, však nedáte nič. Predsa len,  toto jednoduché pravidlo už uchvátilo tisíce ľudí na celom svete, tak mu na pár dní dajte šancu a možno budete prekvapení, aké zázraky dokáže.

success
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov