Je totiž dosť paradoxné…

Predstavte si “ideálnu” krajinu, kde je väčšina ľudí naozaj šťastných. Nepovieme nijaký konkrétny príklad, každý si pod šťastnou krajinou predstaví niečo iné. Zdanlivo všetko funguje, ako má – ľudia netrpia nedostatkom dobre platených miest, ich mzdy sú vysoké a tým pádom stúpa aj kvalita ich života. Znie to takmer dokonale, no nie?

Článok pokračuje pod videom ↓

Tiež si myslíme. O to viac vás však prekvapí, čo sa podarilo zistiť vo výskume, ktorý zorganizoval profesor Stephen Wu. Jeho výsledky hovoria jasnou rečou:

Život v šťastných krajinách zvyšuje riziko vzniku suicidálnych myšlienok.

Tak napríklad, obyvatelia krajín ako USA, Island, Švajčiarsko či Írsko vykazujú v štatistikách naozaj vysokú mieru šťastia, no zároveň ide o krajiny, kde kde sa ročne udeje naozaj veľa samovrážd (v pomere na počet obyvateľov).

pixabay.com

Profesor Wu vo svojej štúdii napríklad uvádza, že obyvatelia štátu New York sa považujú za relatívne nespokojných a nešťastných, v rebríčku spokojnosti so svojím životom sa popri iných štátoch USA umiestnili až na 45. mieste, no na druhej strane – zo všetkých štátov USA sa v štáte New York udeje najmenej samovrážd. Naopak, obyvatelia Utahu si život dosť pochvaľujú, v rovnakom rebríčku sa umiestnili na 9. mieste, no Utah je okrem iného známy aj vysokou mierou samovrážd.

Pre príklad však nemusíme chodiť do ďalekej Ameriky, stačí nám, ak sa pozrieme na Dánsko. Určite vám neunikla informácie, že práve Dáni sa považujú za najšťastnejší národ na svete. Otázka preto znie – prečo sa v Dánsku ročne udeje toľko samovrážd?

Na prvý pohľad to vyzerá ako obrovský paradox, no poďme sa nad tým spoločne zamyslieť. Určite by ste aj sami prišli na príčinu toho, čo stojí za touto “záhadou”. Ak tipujete neustále porovnávanie sa, áno, vaša odpoveď je správna.

pixabay.com

Skutočne sa ukázalo, že ak sa máte zle, no vidíte, že všetci okolo vás sa majú lepšie, budete sa cítiť ešte podstatne horšie. To samozrejme postupne vedie k vzniku depresie, ktorá môže byť príčinou suicidálnych myšlienok.

Ako dopĺňa samotný autor štúdie, profesor Stephen Wu: “Ľudia sa neustále s niekým porovnávajú. Najčastejšími porovnávacími kritériami sú pritom príjem, zamestnanie ale dokonca napríklad aj hmotnosť a postava.”

Ako sa teda opäť potvrdilo, porovnávanie sa s inými je nielenže toxické, ale môže byť aj smrteľné. Nikdy, naozaj nikdy sa ním preto nenechajte strhnúť.

Pozri aj: Žena prehovorila o svojom pokuse spáchať samovraždu. Jej slová vás prinútia poďakovať sa za život, ktorý žijete

spring
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov