Nech sa snažíte akokoľvek, lásku nevysvetlíte.

Nie je možné presne určiť moment, kedy a prečo ste sa do svojho partnera zamilovali. Isté však je, že náš výber nie je náhodný. Do hry vstupuje nespočetné množstvo biologických i psychologických faktorov. To, koho si vyberieme, však vypovedá o tom, kým sme. Je váš partner vyšší, nižší ako vy alebo sa na seba podobáte? Všetko o vás niečo vypovedá.

Článok pokračuje pod videom ↓

Podobný vzhľad

Máte obaja tmavé vlasy, modré oči a symetrické črty tváre? Nie je to náhoda. Nejedna štúdia dokazuje, že si vyberáme partnera, ktorý sa na nás do istej miery podobá. Prizrite sa bližšie svojmu partnerovi, iste nájdete niečo, čo máte spoločné. Aj keď to znie zvláštne, partnera si vyberáme na základe lásky k sebe samému. Považujete sa za atraktívnu osobu? V tom prípade je pravdepodobné, že si vyberiete partnera, ktorý je taktiež atraktívny, a teda podobný vám. Okrem toho, vedci si myslia, že v partnerovi hľadáme podobnú úroveň atraktivity, akou sami disponujeme.

Emocionalita a racionalita

Medzi emocionalitou a racionalitou vždy musí byť istá rovnováha a ak ste sami emocionálni, je pravdepodobné, že si budete hľadať racionálneho partnera, ktorý vás bude perfektne dopĺňať. Kým jeden z partnerov udržiava vo vzťahu správne množstvo vášne, ten druhý si za každých okolností udržiava chladnú hlavu.

Dobrosrdečnosť

Empatickí a dobrosrdeční ľudia, ktorí sa dokážu vcítiť do pocitov a potrieb toho druhého, dokážu vytvoriť a udržiavať mimoriadne harmonický vzťah. Takí partneri sa nehádajú často kvôli maličkostiam, ľahko spolu vychádzajú a rýchlo nájdu spoločnú reč.

Rozdiel vo výške

Aj keď môže výškový rozdiel medzi partnermi vyzerať pomerne zvláštne, aj toto má svoj dôvod. Ak hľadáte partnera, ktorý je nižší ako vy, ste silná, nezávislá osoba, ktorá sa chce o toho druhého starať. Naopak, ak vás priťahujú partneri vyšší ako vy, túžite, aby vám venovali pozornosť a starali sa o vás.

Plnšia postava

Už odpradávna panuje tvrdenie, že ženy s plnšou postavou vyvolávajú predstavu, že sú zdravé a plodné. A muži podvedome hľadajú ženy, s ktorými si budú môcť založiť rodinu. Ďalšia z teórií zas hovorí, že väčšie ženy sú vnímané ako silnejšie, a teda spoľahlivejšie partnerky.

View this post on Instagram

On the mend.

A post shared by @ amyschumer on

Podobá sa partner na vášho otca?

Už slávny psychoanalytik Sigmund Freud tvrdil, že si podvedome vyberáme partnerov, ktorí sa podobajú na nášho rodiča opačného pohlavia. Okrem toho, ak sa rodičom narodí dieťa vo vyššom veku, je pravdepodobné, že keď dospeje, bude si hľadať staršieho partnera.

Domáci miláčikovia

Nejeden výskum dokazuje, že ženy si na partnerovi všímajú aj to, ako sa správa k zvieratám a či má domáceho miláčika. Predpokladá sa totiž, že milovník zvierat vzbudzuje v ženách dojem spoľahlivého partnera. Platí to však aj v prípade žien. Ak má žena domáceho miláčika, je vnímaná mužmi ako milujúca, spoľahlivá partnerka.

Počiatočná nesymaptia

Znie to síce zvláštne, no je vedecky dokázané, že ak sa dvaja ľudia neznášajú, existuje vysoká pravdepodobnosť, že sa neskôr do seba predsa len zamilujú. Iste si aj vy spomeniete vo svojom okolí na dvojicu, ktorá sa spočiatku neznášala, no teraz jeden bez druhého neurobia ani krok. Prečo je to tak? Pretože sme hrdí na to, že sme dokázali zmeniť partnerov názor na seba. Je to istá forma víťazstva, ktorú predsa len tak nehodíme za hlavu.

Dominantná osobnostná črta

Psychológovia tvrdia, že každý z nás má v sebe ukryté dieťa, matku a dospelú osobu a jedna z týchto čŕt prevažuje nad ostatnými. Aj v tomto prípade je potrebné, aby sa partneri navzájom dopĺňali, ak teda u jedného prevažuje detinskosť, ten druhý bude s veľkou pravdepodobnosťou starostlivý „dospelák“.

Našli ste sa v týchto tvrdeniach aj vy? Dajte nám vedieť v komentároch.

Pozri aj: Ženy odhalili 9 zvláštnych vecí, ktoré ich na mužoch priťahujú najviac

brightside
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov