Osobnosť človeka je individualita, ktorou sa interpretujeme každý sám. Nikto z nás nie je úplne rovnaký ako ostatní, ale existujú vlastnosti, ktoré máme spoločné.

Aj vďaka týmto vlastnostiam sa mnohí filozofovia a psychológovia zaoberali, do akých typov ľudí rozdeliť, aby vedeli rýchlejšie určiť ich správanie a poruchy. Ako ľudí rozdelil Hippokrates alebo Karl Gustáv Jung?

Článok pokračuje pod videom ↓

Typológia osobnosti podľa Hippokrata

Typológiou osobnosti sa zaoberal už v piatom storočí pred naším letopočtom a bol presvedčený, že všetci sa rodíme s určitým typom tekutiny v tele. Jeho teóriu používame dodnes a stala sa pre nás veľmi významnou.

Sangvinik (Krv)

Títo ľudia sú veľmi spoločenskí a energickí, rýchlo prekonávajú neúspech, srší z nich optimizmus a vedia veľmi rýchlo zapôsobiť na druhých ľudí. Niektorým však môže vadiť ich rýchle tempo reči a pohyby. Ich zlou vlastnosťou je to, že tak ako rýchlo vzplanú, tak rýchlo aj schladnú.

pixabay
pixabay

Cholerik (Žlč)

Sú veľmi trpezliví, idú si za svojim cieľom a sú zodpovední. Aj keď sú trpezliví, vedia rýchlo vybuchnúť a preto sú impulzívni, tvrdohlaví a zle sa prispôsobujú novým veciam okolo nich. Vedia byť spoľahliví, ale zo svojich omylov budú viniť každého okolo nich, len nie seba samých.

pixabay
pixabay

Melancholik (Čierna žlč)

Týchto ľudí spoznáte hlavne preto, lebo nepotrebujú s druhými komunikovať, sú radšej tichí a citliví. Vedia si dať dlhodobé ciele, pri ktorých aj vydržia. Často si všetko berú veľmi k telu, pričom vedia byť veľmi emoční a vzťahovační.

pixabay
pixabay

Flegmatik (Hlien)

Výraznou črtou týchto ľudí je ich pokojnosť a ovládanie seba samých, no napriek tomu sú často váhaví a ťažko sa prispôsobujú. Častokrát majú nemenný výraz tváre a preto sa s nimi zo všetkých uvedených osobností vychádza najlepšie.

pixabay
pixabay

Typológia osobnosti podľa Kretschmera

Ernest Kretschmer bol nemecký neuropsychiater, ktorý svetu otvoril nové spôsoby vnímania osobností. Riadil sa podľa ním vytvorenej typológie, ktorá bola založená väčšmi na telesnej konštrukcii tela než ako na to, ako sa správa.

Piknický typ

Podľa Kretschmera sa tento typ vyznačuje väčším bruškom a nižším typom postavy. Jeho tvár je mäkká a okrúhla. Zväčša býva spoločenský a otvorený, no na druhej strane agresívny so sklonom k mániodepresii.

pixabay
pixabay

Astemický typ

Tento typ spoznáte podľa toho, že je vysoký, chudý, má dlhé nohy, ale slabé svalstvo. Mnohokrát je uzavretý a má bohatý vnútorný svet, kvôli čomu má nábeh na schizofréniu.

pixabay
pixabay

Atletický typ

Tento typ dominuje svalstvom a mohutným typom postavy. Vo vnútri je spoločenský a dominantný, ale aj veľmi panovačný a agresívny, so sklonom k mániodepresii.

pixabay
pixabay

Typológia osobnosti podľa Karla Gustáva Junga

Karl Gustáv Jung bol švajčiarsky lekár a psychiater, ktorý pochopil ľudskú psychiku na pozadí sveta/svete snov, umenia, mytológie, náboženstva a filozofie. Jung zadefinoval základy delenia ľudskej osobnosti v závislosti na prístupe k okolitému svetu.

Introvert

Tento človek žije predovšetkým svojím vnútorným životom, ale aj napriek tomu je ku svojmu okoliu vnímavý, premýšľavý a empatický. Ak téma, o ktorej sa hovorí je preňho relevantná a preferuje nepriamu komunikáciu, má sklony k mlčanlivosti. Pred neznámymi okolnosťami sa snaží uniknúť,  prispôsobuje sa nie príliš dobre a často žije spomienkami na minulosť.

pixabay
pixabay

Extrovert

Ľahko komunikuje a dokáže udržať rozhovor „o ničom“. Častokrát koná až prehnane rýchlo a neuvážene. Ku spokojnosti potrebuje byť v centre diania, najlepšie aj v centre pozornosti a preto má rád väčšie skupiny ľudí.

Typológia osobnosti podľa Eysenecka

Hans Eyseneck bol britský psychológ pôvodom z Nemecka, ktorý spojil Hippokratovu a Jungovu teóriu a obohatil ju o pojem emocionálna labilita emocionálna stabilita. 

typologia

Ak si nie ste istý, akou z osobností ste práve vy, na Internete je možné nájsť rôzne stránky (príklady?), ktoré vám umožnia nájsť ten váš „typ osobnosti“.

psych.sk (Stella K.)
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov