To, že starovek bol “zvláštnou” érou, už vieme. Napriek tomu sú však stále veci, ktoré nás dokážu prekvapiť…

Staroveké Grécko bolo vyspelou kultúrou, ktorá veľmi výrazne ovplyvnila smerovanie celej Európy. Napriem tomu, že starovekí Gréci mali nesmierny vplyv na jazyk, vzdelanie, politiku, filozofiu, umenie, architektúru a mnoho ďalších oblastí, dnes sa nám zdá, že v niektorých veciach boli jednoducho… zvláštni. 

#1 V zdravom tele zdravý duch

Toto vedeli už aj starovekí Gréci a popri zveľaďovaní svojej mysle nezabúdali ani na starostlivosť o svoje telo. Malo to však jeden háčik. Viete si predstaviť, že by ste šli do posilňovne nahí a rovnako v Adamovom rúchu by boli aj všetci ostatní? Asi nie. No, vidíte. Starovekí Gréci to tak však robili. Cvičili zásadne vždy nahí.

wikimedia.org

#2 Boli posadnutí mužským pohlavným orgánom

Ako ste si už možno všimli, drvivá väčšina sôch pochádzajúcich zo starovekého Grécka zobrazuje odhalené genitálie. Všimli ste si však ešte niečo? Ideálom krásy bol totiž v tom období muž, ktorý mal široký hrudník, čo najbledšiu pokožku a, ehm… čo najmenšie prirodzenie. Zdá sa, že hodnoty sa za ten čas zmenili.

galoremag.com

#3 Podivné vyjadrovanie náklonnosti

Ak ste žena – hodil vám už niekedy nejaký muž jablko do hlavy? Ak ste muž – hodili ste už niekedy do nejakej ženy jablko? Dúfame, že nie. V starovekom Grécku to však bolo úplne bežné. Tento rituál vychádzajúci z gréckej mytológie ukladal mužovi povinnosť hodiť do objektu svojho záujmu jablko. Ak ho žena chytila, znamenalo to, že je pripravený na svadbu.

wikimedia.org

#4 …a ešte podivnejšie určovanie diagnózy

Ak ste boli u doktora a poslal vás, aby ste mu priniesli vzorku moču, pravdepodobne si spomínate, ako trápne ste sa cítili, keď ste kráčali preplnenými čakárňami, v rukách nesúc svoju “vzorku”. Ako by ste sa však cítili, keby váš všeobecný lekár ochutnal váš ušný maz? Áno, toto sa v starovekom Grécku naozaj dialo. Diagnózy sa určovali aj na základe “príchute” ušného mazu, ba čo viac, dokonca aj zvratkov. Áno, čítate dobre. A to sa dnešní lekári sťažujú…

wikimedia.org

#5 Bizarné antikoncepčné metódy

Ak v starovekom Grécku žena otehotnela a dieťa nebolo žiadúce, nebol to muž, ale ona, ktorá bola “na vine”. Aby sa tak nestalo, po styku s mužom bolo žiadúce, aby drepovala a kýchala. Lekári okrem toho v tej dobe odporúčali, aby si ženy svoje pohlavné orgány potierali medom alebo cédrovou živicou, ktoré údajne mali otehotneniu zabrániť. To, aká bola úspešnosť tejto metódy, zrejme tušíte.

tumblr.com

#6 Pot ako magický všeliek

Ako sme spomenuli v prvom bode, muži cvičili výhradne nahí. Aby ich telo vyniklo ešte viac, počas cvičenia si ho natierali olivovým olejom. Ihneď po tréningu prišli k športovcom sluhovia, ktorí ich pot zmiešaný s olejom zberali do nádobiek. Fľaštičky s potom sa následne predávali ako vzácna komodita, ktorá mala ľuďom dodať silu a mala ich zbaviť bolestí. Chutné, však?

kostasxan.blogspot.gr

Pozri aj: Trhanie tiel pomocou stromov či naservírovanie vlastného dieťaťa ako večere. Toto je 5 najkrutejších starovekých perzských trestov

tapoos
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov