Na podvodníkov sa oprávnene dívame cez prsty.

Treba však uznať, že na úspešný podvod je nutná istá dávka inteligencie. Títo ľudia si skutočne dali záležať na tom, aby si podvodmi čo najviac uľahčili život. Čo myslíte, podarilo sa im to alebo ich dobehla spravodlivosť?

Článok pokračuje pod videom ↓

James Hogue

Hovorí sa, že niektorí ľudia sú večnými študentmi a James Hogue sa rozhodol, že sa v 31 rokoch skutočne prihlási na vysokú školu. Jeho cieľom však nebolo získať vzdelanie ale peniaze. Tvrdil, že žije vo Veľkom kaňone, číta filozofické knihy, pasie ovce a stará sa o umierajúcu matku, len aby sa dostal na Princetone. Toto nebol prvý jeho podvod, keď mal 25 rokov, ukradol identitu mŕtvemu chlapcovi, aby sa v jeho mene prihlásil do školy. Tváril sa, že má 16 rokov a potrebuje finančnú podporu. Jedna zo spolužiačok však Jamesov podvod po dvoch rokoch odhalila a tak musel znova zmeniť pôsobisko.

Tentoraz sa rozhodol, že bude zamestnancom harvardského múzea, aby mohol ukradnúť cennosti v hodnote 50 000 dolárov. James bol počas života niekoľkokrát zatknutý, nikdy však neostal pod zámkom príliš dlho. Jeho schopnosť vynájsť sa fascinovala ľudí natoľko, že o Jamesovi dokonca vznikol aj dokument s názvom Con Man.

Victor Lustig

Tento muž bol skutočne výnimočne šikovný podvodník. Až dvakrát totiž dokázal niekoho presvedčiť, že sa francúzske úrady rozhodli predať Eiffelovu vežu za pár drobných. Tvrdil, že úrady sa vežu rozhodli predať kvôli tajným politickým problémom a príliš nákladným opravám. Toto nebol ani zďaleka jeho jediný podvod, mal 47 identít a o majstrovstve podvádzania dokonca napísal aj knihu. Vďaka podvodom sa z neho stal milionár, ani jeho sláva však netrvala večne a po rokoch hry na mačku a myš ho napokon polícia dolapila.

Foutanga Babani Sissoko

Sissoko musel ovplývať skutočne neobyčajným šarmom, pretože keď v roku 1995 vkráčal do dubajskej banky a žiadal o pôžičku, aj ju dostal. Tvrdil totiž, že vďaka čiernej mágii dokáže sumu zdvojnásobiť. Manažér teda vzal vrece s peniazmi a odniesol ich priamo k podvodníkovi domov. Sissoko bol natoľko presvedčivý, že medzi rokmi 1995 až 1998 mu banka požičala celkovo až 183 krát. Keď sa Sissoko vyparil a banka si uvedomila, čo sa vlastne stalo, musela zakročiť vláda. Podvodník si otváral účty po celom svete a zbohatol natoľko, že si mohol otvoriť aj vlastné aerolínie s názvom Air Dabia. Podobne ako predošlí podvodníci, aj Sissoko bol napokon dolapený.

Frédéric Bourdin

Bourdin si vyslúžil prezývku Chameleón, pretože počas svojho života zmenil identitu údajne až 500 krát, z toho v niekoľkých prípadoch ukradol identitu nezvestným teenagerom. Keď ukradol identitu 13-ročnému Nicholasovi Barclayovi, vydal sa na miesto jeho bydliska, aby presvedčil rodičov, že ho uniesli za účelom sexuálneho otroctva, dali mu zmeniť farbu očí a teraz sa mu podarilo ujsť. Rodina ho napokon prijala a strávil s nimi 5 mesiacov, kým ho neodhalila polícia. Na niekoľko rokov sa dostal do väzenia, akonáhle sa však dostal na slobodu, opäť úradoval. O jeho živote vzniklo niekoľko diel, medzi nimi napríklad dokument s názvom The Imposter či francúzsky film The Chameleon.

Dennis Hope

Dennis Hope vymyslel podvod, aký sa len tak nevidí. Presviedča ľudí, že mu patria pozemky na Mesiaci a teraz si ich môžete kúpiť za akciovú cenu. Tvrdí, že našiel dieru v zákone, Mesiac totiž nemôže vlastniť žiaden štát, nikde sa však nespomína, že ho nemôže vlastniť jedinec. Zdá sa, že dieru v zákone skutočne objavil, pretože bol obžalovaný vo viacerých krajinách, napriek tomu sa však z neho stal milionár a pozemok na mesiaci predal už mnohým slávnym osobnostiam a organizáciám. Údajne si od neho kus mesiaca kúpili aj herci ako Tom Cruise či Tom Hanks.

Dávajte si dobrý pozor, nikdy si nemôžete byť istí, s kým vlastne máte dočinenia.

Pozri aj: Hubert Pilčík: Muž, ktorý desil celé Československo. Jeho vraždy v tých časoch nemali obdoby

facts
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov