Aj dávno predtým, ako vznikol Photoshop, existovalo množstvo hoaxov.

V modernom svete internetu a Photoshopu, kde každú informáciu a fotografiu je nutné overiť dvakrát, je ťažké predstaviť si časy, kedy ľudia fotografiám bezvýhradne verili. Falošné fotografie príšer či lietajúcich ľudí by sa pokojne bez overenia dostali do novín. Zdá sa, že ľudia verili všetkému, čo bolo zachytené na film.

Článok pokračuje pod videom ↓

Samozrejme, po čase prišli podvodníci, ktorí vedeli, o čo ide a vyvolávali pobláznenie falošnými fotografiami zámerne. A takto to bolo celé desaťročia a po svete sa šírili fotografie víl, levitujúcich ľudí a mnoho ďalších. Niektoré z najznámejších falošných fotografií nájdete aj v tomto článku.

Víly z Cottingley

V roku 1917 sa dve mladé sesternice z anglického Cottingley, Francess Griffiths a Elsie Wright, hrali pri neďalekom potoku s fotoaparátom Elsienho otca. Keď sa vrátili domov, otec filmy vyvolal a zistil, že na fotografiách okolo dievčat poletujú víly. Samozrejme, ukázal ich priateľom a rodine a napokon sa fotografie dostali aj do rúk Arthura Conana Doyla, tvorcu Sherlocka Holmesa. Tomu sa objav zdal veľmi zaujímavý.

wikipedia.org

Dal si dokonca námahu a zašiel s priateľom do spoločnosti Kodak, aby pravosť fotografií overil. Odborník potvrdil, že zábery nevykazujú známky manipulácie. Doyle teda dospel k záveru, že musia byť skutočné a víly teda naozaj existujú. Až v roku 1983, keď boli fotografie publikované v ďalších časopisoch, dievčatá priznali, že boli sfalšované. Z detskej knižky skopírovali obrázky tancujúcich detí, pridali krídla a obrázok pripevnili k pôvodným fotografiám. Následne urobili falošné zábery.

wikipedia.org

Lochnesská príšera

Aj keby ste nikdy nenavštívili Škótsko, je pravdepodobné, že ste už počuli čo to o Lochnesskej príšere. Legenda o Nessie, ako sa jej hovorí, zaujíma domácich, ale aj turistov už po stáročia. Údajne je to príšera s dlhým krkom pripomínajúca trochu hada. Ešte aj dnes ročne príde k jazeru množstvo turistov v nádeji, že sa im podarí niečo z Nessie zachytiť.

wikimedia.org

Už nespočetné množstvo ľudí sa ju pokúsilo zachytiť na fotografii. Veľa fotografií bolo zamietnutých okamžite, nakoľko nesúhlasilo pozadie, lokácia, či tvar príšery. V roku 1934 však vznikla fotografia, ktorá zmiatla aj odborníkov. 21. apríla 1934 uverejnil Daily Mail na titulnej strane doteraz najznámejšiu fotografiu Nessie. Údajne ju vyhotovil doktor menom Robert Kenneth Wilson. Pozrelo si ju mnoho odborníkov a kritikov, a dokonca aj tí verili, že fotografia je skutočná a je dôkazom, že Nessie existuje.

wikipedia.org

Trvalo takmer 60 rokov, kým to niekto vyvrátil. V roku 1994 Christian Spurling svetu oznámil, že fotka je falošná. Ukázalo sa, že v roku 1933 Daily Mail najalo muža menom Marmaduke Wetherell, hľadača príšer, ktorý mal za úlohu nájsť Nessie. Tvrdil, že našiel stopy vedúce do vody, redakcia však rozhodla, že nie sú pravé.

Aby sa im pomstil, Wetherell si najal Spurlinga a jeho syna, aby mu pomohli. Kúpili hračkársku ponorku a vyrobili dlhý krk z dreva, ktorý na ňu pripevnili. Urobili niekoľko záberov a požiadali doktora Wilsona, aby ich odovzdal, keďže mal reputáciu váženého lekára. Daily Mail a zvyšok sveta Wilsonovi verili celé desaťročia.

Colin Evans, Levitujúci muž

Colin Evans bol médium a spiritualista žijúci v 20. storočí a tvrdil, že dokáže levitovať. Často usporadúval seanse vo veľkých halách a požadoval, aby v nich bola absolútna tma. Keď sa okolo neho poverčiví ľudia zhromaždili a začali skandovať, zrazu sa objavil záblesk. Po tomto oslepujúcom momente sa Evans údajne vzniesol do vzduchu. Aj tí, čo pred seansou neverili, žasli. Skeptici si však všimli, že na každom zábere vidieť, ako mu z ľavej ruky trčí akási šnúra a chodidlá má takmer vždy rozmazané.

wikipedia.org

Napokon sa ukázalo, že Evans používal na obalamutenie ľudí ten najjednoduchší trik. Poskočil si. Akonáhle nastala v hale úplná tma a ľudia ani nedýchali, Colin vyskočil do vzduchu a šnúrkou v ruke potiahol spúšť na fotoaparáte pripevnenom pod stropom.

Hippolyte Bayard a prvá sfalšovaná fotografia

Hippolyte Bayard bol fotograf žijúci začiatkom 19. storočia. Aj keď zásluhy sa často pripisujú Louis-Jacques Mande Daguerre a Williamovi Henrymu Fox Talbotovi, Bayard tvrdil, že fotografiu vynašiel už skôr. Francúzska vedecká akadémia ním však opovrhovala a prinútila ho, aby svoje tvrdenia stiahol. Prvenstvo si tak mohol pripísať Daguerre.

Bayard sa urazil a rozhodol sa, že nafinguje vlastnú smrť a nafotí to. To bola prvá sfalšovaná fotografia. Bayard sa na nej opiera o stenu so zavretými očami. Na zadnej strane fotografie je rukou napísané: „Mŕtvola, ktorú vidíte, patrí H. Bayardovi, vynálezcovi procesu, ktorý práve vidíte. Vynálezcovi trvalo tri roky, kým sa mu to podarilo. Vláda však vyhovela len pánovi Daguerrovi a vyhlásila, že pre pána Bayarda nemôže nič urobiť, preto sa tento úbožiak utopil. Také sú vrtochy ľudského života…! V márnici bol niekoľko dní, nikto ho však nespoznal. Dámy a páni, mali by ste sa báť o svoj čuch, pretože ako vidíte, ruky a tvár tohto gentlemana sú už v rozklade.“

wikipedia.org

Fotografiu s odkazom poslal vedeckej akadémii v nádeji, že neprávosť napravia a uznajú mu vynález fotografie. Vedci ho však rýchlo prekukli a fotografiu odmietli. Napriek tomu však v rozvíjaní tohto odvetvia pokračoval a stal sa tak jedným zo zakladateľov Francúzskej fotografickej spoločnosti.

Fotografie s duchmi Williama Mumlera

William Mumler sa narodil v roku 1832 a pracoval v Bostone so šperkami. Vo voľnom čase sa amatérsky venoval fotografii. Fotil najmä seba a svoju rodinu. V roku 1860 urobil fotografiu, ktorá vyzerala, ako keby za ním stál prízrak. Fotografia sa stala prvou, na ktorej bol živý človek zachytený s duchom.

Mumler si uvedomil potenciál toho, čo sa mu podarilo, zavesil šperkárstvo na klinec a začal sa naplno venovať „foteniu živých s mŕtvymi“. Jeho manželka v tom čase prišla na to, že je liečivé médium, a dokáže spojiť živých so zosnulými. Tak rozbehli lukratívny biznis.

wikipedia.org

Najslávnejšia fotografia vyobrazuje Mary Todd Lincolnovú, ktorej sa za chrbtom vznáša duch jej manžela. Mumler tvrdil, že si neuvedomil, že išlo o bývalú prvú dámu. Lincoln bol však zrejme jeho obľúbencom, pretože na fotografiách sa objavoval často. Sláva však netrvala dlho a čoskoro bol Mumler obvinený z podvodu. Niektorí „duchovia“ na fotkách totiž ešte stále žili.

Ako vidíte, treba si dávať pozor na to, čomu veríte.

Pozri aj: Na týchto miestach by ste noc osamote stráviť určite nechceli. Sú s nimi späté naozaj strašidelné historky

all-that-is-interesting
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov