Každý máme svoje „úchylky“ a strachy, ku ktorým sa pred inými radšej ani nepriznávame.

Ak však niekto nie je tým typom človeka, ťažko pochopí, aké to je desivé hovoriť s niekým cudzím cez telefón. Alebo sa niekomu prihovoriť na ulici. Alebo sa s niekým zoznámiť. Zoznam je dlhý.

Článok pokračuje pod videom ↓

Keď sa niekto, s kým ste sa doteraz bavili len online, chce stretnúť v realite

Pre niekoho je to ideálny scenár. Stretnete niekoho na internete, nejaký čas si píšete a potom sa stretnete v realite. Hotová nočná mora pre introverta. Internet je bezpečný priestor a takto by to aj malo ostať.

Skupinový chat so spolužiakmi, či kolegami

Nikdy neviete, kedy sa zapojiť do debaty, čo vôbec povedať a aké emotikony použiť. Panika je porovnateľná s tým, keď má niekto prehovoriť pred veľkou skupinou ľudí verejne. Paniku znásobuje pocit, keď niečo napíšete, ale všetci to ignorujú a vás začne zožierať des, že ste napísali niečo naozaj hlúpe a trápne a budete nad tým premýšľať ešte desať ďalších životov.

giphy.com

Dvihnúť telefón

Málokto pochopí tú úzkosť, keď vám niekto volá a vy máte dvihnúť telefón. Často preto jednoducho nedvihnete a poviete, že ste telefón nepočuli. Stokrát radšej by ste odpovedali na správy, ako na hovor.

Hovorenie na verejnosti

Nezáleží na tom, kto je publikom, koľko je tam ľudí a nakoľko sú ochotní vás počúvať. Ak je niekto introvertom, toto je jedným z najhorších zážitkov.

Ak musíte niekomu zavolať

Viete, o čom hovoríme, že? Tá hrôza z toho, že musíte vytočiť číslo (aj keď 10 krát skontrolujete, že ste ho zapísali správne), čakať, či niekto zodvihne a hovoriť s osobou tak, že sa jej pokúšate neskákať do reči a nezakoktať sa. Veľmi vyčerpávajúca skúsenosť.

giphy.com

Ísť na miesto, kde je wi-fi zadarmo, ale musíte si vypýtať heslo

Napríklad v bare. Musíte nájsť čašníka a potom pozbierať odvahu, pozrieť mu do očí a opýtať sa, či by vám dal heslo. Viete čo, radšej to wi-fi ani nezapínajte a sledujte dianie okolo seba.

Začínať v novej škole alebo v práci a predstavovať sa všetkým

Väčšina ľudí by využila príležitosť nájsť si nových priateľov, pre introverta je to však mimoriadne krutý čas. Viac asi ani dodávať netreba.

pixabay.com

Ak má vaša obľúbená kapela predstavenie na mieste, kde bývate

Máte na výber dve možnosti: plakať, lebo tam nemôžete ísť, pretože tam bude príliš veľa ľudí, alebo plakať, lebo tam idete a budete sa musieť vyrovnať s tým, že vám z každej strany niekto bude narúšať osobný priestor.

Skupinová práca

Pre väčšinu ľudí je to úľava, že nemusia všetko robiť sami a môžu s inými komunikovať. Pre introverta je to príležitosť na to, aby sa dokonale naučil predstierať vlastnú smrť.

giphy.com

Vyhrať ocenenie

Nezáleží na tom, či je to pochvala za vašu prácu alebo luxusná cesta okolo sveta. Postaviť sa pred skupinou ľudí, prijať ocenenie či pochvalu, čakať na potlesk a potom povinne povedať pár slov, to z človeka vysaje všetku radosť z úspechu.

Odpovedať na otázky

Najmä, ak sa vás niečo pýta učiteľ pred triedou plnou spolužiakov. Aj keď odpoveď viete, je desivé cítiť na sebe pohľady všetkých tých ľudí, ktorí čakajú, čo poviete.

imgur.com

Ak vás chcú niekomu predstaviť

Introverti majú väčšinou niekoľko blízkych priateľov, s ktorými bez problémov komunikujú. Keď sa však pripojí do skupiny niekto nový a pokúša sa s vami komunikovať, úzkosť je rovná miliónu drobných čriepkov, ktoré sa do vás zabodávajú.

giphy.com

Narodeninová oslava

Ak ste oslávencom, znamená to dve veci: nutnosť komunikovať s ľuďmi a hrôza z toho byť v centre pozornosti.

Stretnúť známeho na ulici

Nestáva sa to síce často, keďže ste zrejme majstrom vo vyhýbaní sa očnému kontaktu, občas sa však tomu nevyhnete.

Prijímať pozvania na udalosti

Väčšina ľudí ich jednoducho prijme, odmietne alebo ignoruje, u vás však spustia lavínu pochybností. Mal by som ísť? Musím na to odpovedať? Čakal som s odpoveďou príliš dlho? Budú ma nenávidieť, ak poviem, že prídem a potom sa neukážem?

giphy.com

Ak sa vám niekto páči a zdá sa, že sa mu páčite tiež

Extrovert v tom vidí príležitosť. Introverta pohltí chaos. Ak sa však stretnú dvaja introverti, môže to byť skvelé.

A viete, čo je ešte horšie? Keď k vám domov príde nečakaná návšteva. A tlačenica v mestskej doprave. A davy v nákupných centrách. A… ľudia.

Pozri aj: Chcete vidieť, ako vyzerá raj pre všetkých introvertov či ľudí milujúcich samotu? Presne takto

buzzfeed
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov