Foto: Photo by Jared Brashier on Unsplash

Vôbec to nie je ojedinelé…

Ľudia s vysokou empatiou a narcisti sú absolútnymi protipólmi. Ako to už však býva – protiklady sa priťahujú, a preto sa práve empati veľmi často zamilujú do narcistov. A ako to v takomto vzťahu vyzerá?

Portál Thought Catalog popísal 10 zvláštnych vecí, ktoré sa vtedy začínajú diať. 

#1 Každý empat túži po hlbokej a bezpodmienečnej láske. Každý narcista zas takouto láskou chce byť milovaný. V tomto si teda dokonale sadnú – aj keď narcista takúto lásku nikdy neopätuje. 

#2 Empat časom uverí tomu, že toto je láska, akú zažije len raz za život, a narcista ho v tom len utvrdzuje a v podstate s tým aj súhlasí – zrejme nikto iný by ho totiž tak bezhlavo nemiloval. Ani jeden preto nechce takýto toxický vzťah ukončiť. 

#3 Empat považuje za neznesiteľné vidieť, ako sa jeho narcista trápi. Urobí preto čokoľvek, aby mu pomohol, alebo aby ho rozveselil – aj za cenu toho najväčšieho sebaobetovania sa. 

#4 Pre empata budú prednejšie vždy potreby a pocity jeho narcistu, než jeho vlastné. Verí totiž podvedome tomu, že takto si jeho lásku udrží. 

#5 Čím viac lásky, starostlivosti, oddanosti, náklonnosti a snahy do vzťahu empat dáva, tým silnejším sa narcista stáva. 

Photo by Timothy Eberly on Unsplash

#6 Keď sa vzťah začne kaziť, empat bude vždy obviňovať seba a bude sa týrať myšlienkami, čo viac mohol spraviť (aj keď spravil viac, než je normálne).

#7 Empat si v takomto vzťahu nikdy neuvedumeje, že narcista ním len manipuluje a využíva ho. 

#8 Nech hovorí narcista čokoľvek, po skončení takéhoto vzťahu si naňho ledva spomenie. Naopak, každý empat po ňom bude ešte veľmi dlho zranený, a možno dokonca už v lásku nikdy neuverí. 

#9 Každý empat bude mať po takomto vzťahu obrovské problémy s tým, aby vo vzťahu ešte niekomu dôveroval.

#10 Naopak, narcista sa “zotaví” veľmi rýchlo, a už onedlho si nájde ďalšiu obeť. 

thoughtcatalog
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov