Foto: Image by Ryan McGuire from Pixabay

Len to skúste…

Určite ste si tento zaujímavý fenomén už niekedy všimli. Skúste to napríklad pokojne so slovom “rozum”. Vyslovte ho nahlas a začnite ho opakovať. Zopakujte ho 10 či 20x… Prestalo vám dávať zmysel a cítite sa zvláštne, však? Tu je dôvod, prečo je to tak. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Podobný fenomén popísali už v roku 1907 v The American Journal of Psychology Elizabeth Severance a Margaret Floy Washburn. Hovoril o tom, že keď sa zahľadíte na nejaké napísané slovo, po istom čase vám prestane dávať zmysel a stane sa pre vás len nezmyselným zhlukom písmen. Zistili tiež, že vo väčšine prípadov to trvá menej ako 3 minúty.

Proces straty významu hovoreného slova však popísal v roku 1962 Leon James, profesor psychológie na Havajskej univerzite. O tomto fenoméne dokonca napísal svoju rigoróznu prácu. V nej tento jav dopodrobna vysvetlil a to, ako vlastne vzniká, možno prekvapí aj vás. 

pixabay.com

Princíp spočíva v tom, že ak nejaké slovíčko opakujete veľakrát za sebou, vaše mozgové bunky sa tým jednoducho unavia. Na prvé počutie totiž na slovíčko reagujú automaticky — vyslovíte ho a oni si ihneď daný pojem predstavia a dajú si ho do súvislosti či do kontextu s danou situáciu.

Na druhé vyslovenie im však toto spracovanie trvá dlhšie, na tretie ešte dlhšie, a tak ďalej. Váš mozog totiž nerozumie tomu, čo sa deje a pomaly preto prestáva pracovať. Čím viac si dané slovo opakujete, tým viac energie váš mozog spotrebováva a tým sa, automaticky, viac unavuje, až nakoniec “odmietne” pracovať ďalej a vy stratíte poňatie o tom, čo vlastne hovoríte. 

Zaujímavé je tiež to, že niektoré slová strácajú svoj význam rýchlejšie ako iné. Tak čo, skúsite to?

curiosity
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov