Foto: Photo by Anastasiya Lobanovskaya from Pexels

Mať po boku milovaného človeka má množstvo výhod…

Hovorí sa, že dotyky liečia. Keď ste si doteraz mysleli, že ide len o romantickú frázu, ktorá nie je podložená vedou, musíme vás vyviesť z omylu. Nasledovný výskum totiž jasne preukázal, že dotyk milovanej osoby má na nás naozaj obrovský vplyv. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Verili by ste tomu, že držanie sa za ruky s niekým, koho milujete, dokáže reálne zmierniť fyzickú bolesť? Nech to znie akokoľvek neuveriteľne, je to tak. Samozrejme to však má aj svoje vedecké vysvetlenie. 

Goldstein, psychológ, ktorý sa roky venuje sile ľudského dotyku, sa rozhodol svoju teóriu otestovať na svojej manželke, keď rodila. V priebehu nasledujúceho roka podrobil rovnakému experimentu ďalších 20 párov, no výsledky boli vždy zhodné.

Ukázalo sa, že pokiaľ manžel pri pôrode držal svoju manželku za ruku, jej bolesti boli skutočne menšie. Príčinou je to, že keď ste v tesnej blízkosti človeka, s ktorým sa vzájomne milujete, dochádza k istej synchronizácii vašich mozgových vĺn. Výskumný tím potvrdil túto teóriu aj elektroencefalografiou. 

Photo by Kat Jayne from Pexels

Problémom však je, že keď začne jedného z partnerov trápiť nejaká bolesť, spomínaná synchronicita sa naruší. Ako však potvrdili výsledky tohto výskumu, je možné opäť ju obnoviť — a to najrýchlejšie tým, že sa s partnerom chytíte za ruky.

Sami uvidíte, že skutočne postačí len pár minút, a bolesť začne pomaly ustupovať. Ak sa budete naozaj sústrediť, všimnete si dokonca aj to, že postupne sa synchronizuje aj vaša srdcová frekvencia a vaše dýchanie.

Za pokus to určite stojí, čo poviete?

brightside
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov