Najradšej by sme si všetci mysleli, že nás naši priatelia majú radi a nikdy o nás nepovedia za našim chrbtom nič zlé a nepríjemné...

Zamysleli ste sa však už niekedy nad tým, akým ste priateľom? Čo o vás vaši priatelia asi tak môžu hovoriť? Čo ak ste práve vy tým priateľom, o ktorom každý klebetí? Nikto nechce byť čiernou ovcou, no ani si to nemusíte uvedomovať a môžete to byť práve vy, kto je toxickým priateľom. Týchto 10 znamení vám napovie.

Článok pokračuje pod videom ↓

Neznesiete, ak vás z niečoho vynechajú

Vaši priatelia idú na nejakú akciu a nepozvú vás. Máte pocit, že vás z niečoho vynechali a vytáča vás to do zúrivosti, ako keby vás zradili. Toto je známka neistoty a na vašich priateľov nepôsobí práve najpríťažlivejšie.

Neustále sa snažíte byť s vašimi priateľmi v kontakte, aj keď viete, že sú zaneprázdnení

Označiť priateľa na fotke a očakávať, že okamžite srdečne zareaguje nie je práve najrozumnejšie. Neustále priateľom posielať správy, aj keď viete, že práve nemajú čas sa tiež môže stať časom otravnou záležitosťou a urobiť z vás vtieravú osobu. Počkajte pár minút, hodinu či viac. Ak vaši priatelia chcú, zareagujú, aj keď neskôr.

pixabay.com

Zjavíte sa bez ohlásenia

Ak máte cestu okolo priateľovho domu a rozhodnete sa, že sa u neho zastavíte bez toho, aby ste mu dali vedieť, môže z toho byť nie veľmi príjemné prekvapenie. A ak sa rozhodnete zastaviť u niekoho v práci, môže to byť rovnako nepríjemné, ako keď niekoho zaskočíte návštevou práve v čase, keď potrebuje riešiť svoje osobné problémy. Občas sa proste hodí napísať vopred správu s textom „Ahoj, rád by som ťa videl, máš čas?“.

Získavate od priateľov to, čo chcete vzbudzovaním výčitiek svedomia

Vaša priateľka vám povie, že práve nemá čas a nemôže ísť s vami von. Vy jej odpoviete, že tak teda fajn, budem sedieť sama doma. Alebo možno požiadate ďalšieho priateľa, aby sa za vás prihovoril, pre nikoho to však nebude príliš príjemné. Toto môžu byť znamenia, že na svojich priateľov príliš tlačíte. Využívanie výčitiek vám jednoznačne nezaručí kvalitné priateľstvo.

Na poslednú chvíľu rušíte plány

Dohodli ste sa s vašimi priateľmi, že s nimi strávite nejaký čas, vy sa však rozhodnete, že sa na dohodnutom mieste neukážete, alebo na poslednú chvíľu dohodnutú schôdzku zrušíte. Vaši priatelia si tak môžu myslieť, že si neceníte s nimi trávený čas. Taktiež je to jednoducho nevhodné správanie. Ak sa na to necítite, alebo skutočne nemáte čas, jednoducho buďte k svojim priateľom úprimní a ohľaduplní.

pixabay.com

Nemôžete sa k ničomu zaviazať, ak to najprv neurobí váš priateľ

Chcete od vašich priateľov, aby rozhodli, kam sa pôjde a čo sa bude robiť, odmietate sa však na rozhodovaní spolupodieľať. To vytvára na vašich priateľov nátlak a čoskoro ich to prestane baviť. Urobte občas nejaký návrh aj vy, čo by ste chceli robiť, alebo kam by ste chceli ísť. Vaši priatelia to určite ocenia.

Zahrávate sa s vašimi priateľmi, aby ste otestovali ich lojalitu

Povedať vášmu priateľovi niečo, čo o ňom hovoria za jeho chrbtom iní, len aby ste si ho získali na svoju stranu je neprijateľné. Taktiež klásť priateľom podmienky, že buď budú tráviť čas s vami, alebo s druhou osobou. Nie je to fér. Ľudia majú právo rozhodnúť sa, s kým chcú tráviť svoj čas. Neberte si to osobne.

Chcete hovoriť vždy len o sebe

Iste, máte toho o sebe veľa čo povedať, konverzácia však musí mať dve strany. Vaši priatelia taktiež chcú hovoriť o svojom živote. Skúste sa ich pýtať, ako sa im darí rovnako často, ako im hovoríte o sebe.

Chcete, aby priatelia vždy chodili za vami

Ak od vašich priateľov chcete, aby neustále trávili čas u vás doma, časom ich to môže omrzieť. Priateľstvo je o vzájomnosti, o prijímaní, ale aj o dávaní. Občas musíte byť tímový hráč a ísť tam, kam chcú ísť vaši priatelia.

pixabay.com

Očakávate, že tu vaši priatelia vždy budú pre vás

Či už ich často žiadate, aby vám niekde obsadili stôl, alebo chcete, aby kryli vašu lož, vaši priatelia by mohli nadobudnúť pocit, že ich využívate. Vezmite zodpovednosť na seba a občas pomôžte aj vy im.

Každý z nás sa občas môže stať toxickým priateľom, uvedomovať si to a snažiť sa o nápravu je však prvým krokom vpred.

Pozri aj: OTVORENÝ LIST VŠETKÝM ĽUĎOM, KTORÍ VŽDY DÁVAJÚ SEBA NA POSLEDNÉ MIESTO

psych.sk (PetraS), psych2go
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov