Aj keď sa niektoré vzťahy vymykajú z nasledujúcej šablóny, môžeme jednotlivé štádia lásky zhrnúť do štyroch bodov.

Pravdou je, že nie každý vzťah sa dostane ku všetkým. Ak však ide o naozaj pravú a dlhodobú lásku, „nevyhnete sa“ ani jednej z nasledovných 4 fáz. 

Článok pokračuje pod videom ↓
  1. ZAMILOVANOSŤ

Ach tie krásne začiatky, kedy nám náš milý partner pripadá dokonalý a úžasný a veru žiadnej chyby na ňom niet. Hormóny sa nám totálne zbláznia a stačí len pomyslenie na neho/na ňu  a úsmev na tvári nenechá na seba dlho čakať. Práve vtedy máme tie povestné ružové okuliare a prehliadame všetky chyby bez toho, aby sme sa o to vôbec snažili. Sme zasnívaní a chceme byť každú chvíľu spolu.

pexels.com
  1. VYTVORENIE PÁRU A PREDSTAVENIE PRIATEĽOM A RODINE

V tomto štádiu to tak povediac dávame celé dokopy. Ujasníme si, čo vlastne medzi nami je, nadobudneme trochu pocit bezpečia a istoty, predstavujeme si a plánujeme budúcnosť ostošesť. Keď už tomu druhému dáme status priateľ/priateľka, začneme ho pod týmto menom predstavovať kamarátom a rodine. Prežívame prvé hádky a lepšie sa spoznávame.

pexels.com
  1. VYTRIEZVENIE

Prejde zopár mesiacov a život sa začne vracať do normálu. Partner nám už nepríde taký vzrušujúci a začíname si na ňom všímať chyby. Rovnako ani my už nie sme stále dokonalo upravení a „vystrkujeme rožky“. Život plynie ďalej, a zisťujeme či nám daný vzťah viac berie alebo dáva. Prehodnocujeme. Práve v tejto fáze sa veľa vzťahov rozpadáva.

pexels.com
  1. SKUTOČNÁ LÁSKA

Pevné a kvalitné vzťahy si vyžadujú množstvo času. Láska nerastie na stromoch a dlhodobé vzťahy nepadajú z neba. Treba na nich  pracovať a spoločne ich vytvárať.  Až vtedy, keď si budeme triezvo uvedomovať, aký náš partner v skutočnosti je a uvidíme, ako sa zachoval v jednotlivých situáciách, vtedy keď spolu prekonáme dobré aj zlé časy, vzťahové krízy, hádky, ale aj tie krásne chvíle a vytvoríme si spomienky, práve vtedy zistíme, aká pevná je naša láska. A nebude to žiadne pobláznenie vplyvom hormónov a chémie, bude to ten typ lásky, ktorý trvá večne. Aj vtedy, keď vzťah skončí a každý z vás sa vyberie opačnou stranou.

Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov