Je možné, že to, o čo ide, vás naozaj prekvapí.

V spoločnosti je už predsa akýmsi zaužívaným pravidlom, že ak chceme pôsobiť príťažlivo a ak chceme objekt svojho záujmu zaujať, musíme pôsobiť odmerane a nedostupne. Je to však naozaj pravda?

Článok pokračuje pod videom ↓

Pravdepodobne vás to prekvapí, ale nie, nie je. Jednému z nových výskumov sa totižto podarilo dokázať, že presne opačný postup – teda prejavenie svojho záujmu je tým, čo môže našu sexuálnu atraktivitu v očiach objektu nášho záujmu poriadne zvýšiť.

Štúdii sa zároveň podarilo potvrdiť to, že umelé a hrané vytváranie neistoty či nerozhodnosti je práve tým, čo nás o atraktivitu a príťažlivosť oberá. Ako sa teda zdá, táto hra už má svoje najlepšie časy za sebou.

Dr. Gurit Birnbaum, ktorý viedol celý výskumný tím, sa vyjadril nasledovne: “Výsledok možno mnohých prekvapí, ale dáva zmysel. Ľudia sa predsa prirodzene chránia pred možnosťou bolestivého či zahanbujúceho odmietnutia tým, že sa o svojho potenciálneho partnera prestanú zaujímať, ak z jeho strany nevidia záujem.”

Photo by Edward Castro from Pexels

Dr. Birnbaum pokračuje: “Naším výskumom sa nám podarilo dokázať, že ak niekomu dáme najavo, že oňho máme záujem, bude nás považovať za sexuálne príťažlivejšieho. Pramení to z našej podvedomej túžby vstupovať do vzťahov so spoľahlivými a hodnotnými ľuďmi. Naopak, chladný postoj či manipuláciu berieme ako signál, že svoj čas a svoju energiu by sme investovali do niečoho, čo je neisté.”

Výsledky sú vcelku prekvapivé, čo myslíte? Autori výskumu sa navyše odvolávajú na ďalšie dve štúdie, ktoré len potvrdili to isté, avšak v dlhodobých vzťahoch. Aj tam je vraj predstieranie akejsi neistoty skôr odpudzujúce a vzťah ohrozujúce, nie naopak.

Všetko uzatvára jeden zo spoluautorov tohto výskumu, profesor Harry Reis: “To, že vzbudzovanie neistoty je príťažlivé, nebolo nikdy dokázané žiadnou serióznou štúdiou. Môžeme to teda považovať len za akúsi ľudovú múdrosť, ktorá je však mýtom a nezakladá sa na pravde.”

Čo si o výsledkoch tejto štúdie na základe vlastných skúseností myslíte vy?

Pozri aj: Chcete pôsobiť atraktívnejšie? Týchto 7 osvedčených trikov vám s tým pomôže

spring
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov