Immanuel Kant tvrdil, že osobnosť človeka nie je dedičná, ale tvorí ju súhrn vplyvov interných a externých faktorov.

Veril, že na svojej osobnosti je možné pracovať, meniť ju, tvarovať a neustále zlepšovať. To, či tomu uveríte, záleží na každom z vás. Je na vás, či sa rozhodnete nazerať na pohár ako na poloprázdny alebo ako na poloplný. Ak si však nedokážete priznať vlastné chyby a nesnažíte sa na nich zapracovať, svetlú budúcnosť plnú optimizmu nečakajte.

Článok pokračuje pod videom ↓

Toto je 9 zlozvykov, kvôli ktorým vás ľudia budú považovať za nepríjemnú osobu.

Obviňovanie všetkých naokolo

Predstavte si osobu, ktorej sa nepodarilo uspieť na dôležitom pohovore alebo na prijímačkách na školu. Iste je to preto, lebo na školu alebo na danú pozíciu sa dostanú len ľudia, ktorí majú konexie alebo si za to zaplatia. Rozhodol sa takú osobu opustiť partner? Samozrejme je to preto, lebo partner je neznesiteľný a je hlúpy. Došlo v domácnosti pečivo a ani v obchode žiaden nie je? Celý vesmír je proti vám.

Obviňovanie iných alebo zhadzovanie viny na okolnosti za všetko zlé, čo sa v živote deje nám poskytuje falošný pocit bezpečia a pocit, že sme takto vyriešili problém. Obviňovanie a zbavovanie sa zodpovednosti však problém nevyrieši. Úspešný človek vezme situáciu do vlastných rúk a prehodnotí vlastné možnosti namiesto toho, aby nečinne sedel a sťažoval sa, že mu nikto nič nedopraje.

Porovnávanie sa s inými

Tento zlozvyk má hádam takmer každý z nás. Či už je niekto lepší alebo horší ako my, neustále sa s ostatnými porovnávame, a to napriek tomu, že to pre nás nemá žiaden úžitok. Keď sa porovnávame s ľuďmi, ktorí sú bohatší či úspešnejší ako my, máme sklony prepadať sebaľútosti a smútku. Ak sa zas porovnávame s niekým, kto je menej majetný alebo v niečom zaostáva, vyhovárame sa, že už viac napredovať nemusíme, sme predsa lepší.

V oboch prípadoch však sami zapríčiňujeme, že sa náš osobnostný rast spomaľuje. Neporovnávajte sa s inými ľuďmi, pozerajte sa na to, kde ste boli pred niekoľkými rokmi a kam sa chcete dopracovať v budúcnosti.

unsplash.com

Neveríte si

Dosiahnuť niečo nie je jednoduché a často sa dostávame do situácií, z ktorých máme strach. Naučiť sa nový jazyk, povedať cudzej osobe pár milých slov, vycestovať na nové miesto… Namiesto toho si neraz hľadáme výhovorky, prečo radšej nič nemeniť. Prvým krokom je však už samotné uvedomenie si strachu a snaha bojovať proti nemu. Stagnácia nič nevyrieši, malé kroky vpred vás posunú oveľa ďalej, než by ste si možno mysleli.

Vzdávate sa vlastných zásad a cieľov

Je ľahké nasledovať názory iných, vzdať sa pri prvom náznaku komplikácií a meniť vlastné presvedčenia niekoľkokrát denne.  Oveľa náročnejšie je vytýčiť si vlastné ciele a dokázať sa ich držať. Dôležité však je hľadať riešenie, keď prídu problémy a nemeniť ciele a zásady vždy, keď nastanú komplikácie. Ciele sú naše kotvy, bez nich sa nás život pohadzuje ako loďky na rozbúrenom mori.

Nedokážete komunikovať s ľuďmi

Aj keď je niekto menej majetný a pochádza z inej sociálnej vrstvy, nie je to dôvod na to, aby sme sa k nemu správali arogantne a ako k menejcennému. Všetci sme predsa ľudia a každý si zaslúži slušné zaobchádzanie. Okrem toho, sme sociálne tvory a kontakty nielen v pracovnom, ale aj v osobnom živote sú pre nás mimoriadne dôležité. S čím väčším počtom ľudí dokážete komunikovať, tým lepšie pre vás.

unsplash.com

Prokrastinujete

Prokrastinácia je v poslednej dobe mimoriadne často využívaný pojem. Označuje odkladanie povinností na neskôr. Nehovoríme však len o tom, že si upracete dom zajtra alebo si napíšete úlohy neskôr. Ľudia majú sklony odkladať súrne povinnosti len tak, lebo sa im práve nechce. Takto však menia svoj život na nudné dni, po ktorých príde zhon, kedy nevedia, čo skôr. Je však dôležité žiť pre dnešok a netváriť sa, že máme k dispozícii všetok čas sveta.

Neprijímate názory iných

Ak sa takého človeka opýtate na jeho názor, iste má odpoveď na všetko. O svojich myšlienkach a názoroch dokáže hovoriť celé hodiny, nepripúšťa však, že by mohol mať pravdu či správny náhľad na vec aj niekto iný. Myslia si, že sú lepší a múdrejší ako iní, aj keď to tak nemusí byť. Občas je však lepšie načúvať. Ak nebudete načúvať a sústredíte sa len na vlastné názory a myšlienky, nenaučíte sa nič nové.

Posadnutnosť lacnými vecami

Nezáleží na tom, či sa tričko po prvom vypraní rozpadne, či je jedlo nestráviteľné alebo služba úplne neprijateľná, pokiaľ je niečo lacné. Nehovoríme, že treba nakupovať len drahé a značkové veci, treba však zvážiť, kam a ako investovať peniaze. Ak niečo skutočne potrebujete, radšej si to kúpte vo vyššej kvalite za vyššiu sumu, ako by ste mali niečo lacné vyhodiť po krátkom čase a museli znova investovať.

unsplash.com

Závisť, žiarlivosť a ohováranie

Ľudia majú neraz sklony hľadať u iných nedostatky, len aby uspokojili vlastnú myseľ, ktorá sa nedokáže vyrovnať so zlyhaním. Má niekto viac peňazí? Určite preto, lebo je zlodej. Dostal niekto nové pracovné miesto? Iste preto, lebo má známosti. Má niekto ukážkový vzťah? Zrejme jeho/jej partner dokáže dokonale utajiť neveru. Takýmto zmýšľaním však nepomôžete nikomu, tobôž nie sebe. Žiarlivosť a závisť totiž nemusí znamenať to, že chcete vlastniť majetok iných. Žiarlime často preto, lebo sme nahnevaní, že sme nedosiahli viac.

Ak sa niektorá z vlastností týka aj vás, nemračte sa. Je to vo vašich rukách a stále to môžete zmeniť.

Pozri aj: Tento krátky komiks vám prezradí, čo je najúčinnejšou zbraňou proti ľudskej závisti

brightside
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov