Zo zdvorilosti sa stáva v dnešnej spoločnosti len akýsi prázdny pojem.

Zdvorilosť, slušnosť či to, aké máme spôsoby. Nech to nazveme akokoľvek, podstata je rovnaká a odzrkadľuje to, ako sa správame nielen v našom profesijnom, ale aj v našom osobnom živote. Dnešná doba je na zdvorilých ľudí síce skúpa, no stále je ich dosť. A ako ich spoznáte? Podľa týchto 7 zvykov. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Radi pomôžu, no nenechajú sa využívať

Zdvorilosť znamená mať úctu voči ostatným a rešpektovať ich, no popritom zároveň rešpektovať aj samého seba. Je dôležité dokázať podať pomocnú ruku, no ešte dôležitejšie je nenechať sa stiahnuť niekým, komu ju podáte.

Keď ich požiadate, poradia vám, no nikdy nerozhodnú za vás

Zdvorilí ľudia vedia, že to, čo je správne pre nich, nemusí byť správne pre vás. Ak ich preto požiadate o radu, ochotne vám poradia, no určite sa na vás nebudú pozerať pomedzi prsty, ak sa ich radou nakoniec riadiť nebudete.

Photo by Kaboompics.com from Pexels

Sú dobrí poslucháči

Určite aj vy máte vo svojom okolí niekoho takého, kto na takmer každú vašu vetu reaguje slovami: “Ja byť na tvojom mieste…” Zdvorilí ľudia však vedia, že nie každý potrebuje poradiť, niektorí ľudia jednoducho potrebujú len vypočuť.

Vždy dorazia načas

Čas je niekedy náš nepriateľ a každému sa občas môže stať, že z objektívnych príčin bude meškať. Ak je to však pravidlom, je to veľmi nezdvorilé a neslušné a ľudia tomu rozumejú jednoducho tak, že si nevážite ich čas. Zdvorilí ľudia preto chodia všade načas – neprídu ani neskoro, no rovnako ani príliš skoro.

Sú majstrami small talku

Viesť prirodzený small talk vôbec nie je také jednoduché, ako sa môže na prvý pohľad zdať. Zdvorilí ľudia však vedia, ako sa vyhnúť plytkým konverzáciám o počasí, no zároveň nezachádzať do detailov zo súkromného či pracovného života.

Photo by nappy from Pexels

Rešpektujú osobný priestor

Zdvorilí ľudia budú vždy rešpektovať váš osobný priestor. Vedia, že “zdvorilostné” dotyky alebo priateľské potľapkanie po pleci je mnohým ľudom nepríjemné, preto sa týmto veciam vyhnú – predovšetkým pri úplne neznámych ľuďoch.

Vedia, ako udržiavať očný kontakt

Ľudia, ktorí nedokážu udržiavať očný kontakt, sú považovaní nielen za nezdvorilých, ale rovnako aj za nedôveryhodných. V každom prípade je však dôležité vedieť, ako na to – ak s vami napríklad druhá osoba očný kontakt neudržiava a vy na ňu budete aj tak neprestajne hľadieť, dobrý dojem určite nespravíte. Riaďte sa zlatým pravidlom – všetko s mierou.

brightside.me

Pozri aj: Týchto 10 pravidiel etikety ovplyvňuje, čo si o vás ľudia pri prvom stretnutí pomyslia. Nepodceňte ich

brightside
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov