Odhalia vám toho viac, než by ste čakali…

Kladením otázok toho môžeme zistiť veľa, no zásadné je vedieť, aké otázky si zvoliť. Tak napríklad, ak niekoho vidíte po prvýkrát, strnulým small talkom o počasí a o tom, ako sa má, toho veľa naozaj nezistíte. Psychológovia preto spísali 5 otázok, ktoré vôbec nie sú plytké, no ani priveľmi dotieravé – pokojne ich teda môžete položiť aj pri prvom stretnutí a ich obrovskou výhodou je aj to, že vám prakticky okamžite odhalia pravú tvár danej osoby.

Článok pokračuje pod videom ↓

Čo sa teda pýtať niekoho, koho chcete mať dokonale prečítaného? Položte mu týchto 5 otázok.

“Ako by si sa opísal/a?”

Na prvý pohľad tak jednoduchá otázka, no pritom vám toho môže prezradiť tak veľa. Ide v nej o to, že pri odpovedi sa väčšinou každý zameria na jednu oblasť – buď vám začne rozprávať o práci, o rodine či o tom, čo je jeho najväčšou záľubou. Bez ohľadu na to, čo to bude, dôležité je vedieť, že tento človek vám práve prezradil, čo je jeho životnou prioritou – a to bez toho, aby ste sa ho na to priamo spýtali. Každý totiž začne hovoriť o tom, čo má na prvom mieste.

Photo by Arnaud Mesureur on Unsplash

“Aký najväčší životný úspech sa ti zatiaľ podarilo dosiahnuť?”

V tomto prípade ide o veľmi podobnú otázku, resp. o veľmi podobný zámer, ako to bolo pri predošlej otázke. Odpoveď vám totiž opäť odhalí, čo považuje tento človek vo svojom živote za najdôležitejšie. Veľa vám toho však môže prezradiť napríklad aj to, či tento úspech dosiahol sám alebo s niekým, koľko mu to trvalo a podobne.

“Máš prečítané nejaké dobré knihy?”

V prvom rade sa vám samozrejme okamžite ukáže, či hovoríte s knihomoľom, s príležitostným čitateľom alebo s človekom, ktorý si prečíta maximálne akciový leták. Ak vám to však niekto prizná otvorene, znamená to, že je aspoň úprimný. Naopak, ak budete vidieť, ako hlboko loví v pamäti, budete síce vedieť, že je nečitateľ, no neúprimne sa vás pokúša niečím zaujať. Ak však o niekom zistíte, že je knihomoľ, veľa vám prezradí to, čo číta – je to z každého žánru niečo, motivačná literatúra, knihy o podnikaní či romány?

pexels.com

“Aké je tvoje vysnívané zamestnanie?”

Aj táto otázka vám toho vie o človeku prezradiť nesmierne veľa. Ak bude dotyčná osoba pridlho premýšľať, alebo ak povie, že nevie, v otázkach smerovania svojho života ešte asi nemá dosť jasno. Ak vám niekto načrtne svoj biznis plán alebo okamžite z neho vyletí niečo, pričom budete vidieť, koľko nadšenia to v ňom vzbudzuje, máte dočinenia s ambicióznym a cieľavedomým človekom. Môžete sa však stretnúť aj s nie príliš serióznymi odpoveďami, ako napr. ochutnávač piva a podobne. Asi už tušíte, čo to o danom človeku značí.

“Kto je tvojím vzorom?”

Aj v tomto prípade sa stretnete s rôznorodými odpoveďami. Pre niekoho je vzorom jeho vlastný otec, pre iného Elon Musk, pre ďalšieho zas možno Wolverine. Áno, ľudia sú rôzni. Tým, koho obdivujú, vám však o sebe prezradia naozaj veľa. Ak vás svojou odpoveďou prekvapia (uvedú napríklad spomínaného Wolverina), pokojne svoju otázku rozviňte a opýtajte sa, prečo je to tak. Niečo, čo zdanlivo vyznie ako hlúpa odpoveď sa totiž nakoniec môže ukázať ako hlboká filozofická úvaha, ktorá vás osloví.

Pozri aj: 3 otázky, ktoré by ste si mali položiť, ak sa neviete rozhodnúť, čo ďalej

ideapod
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov