Obrazovka smartfónu, počítača či tabletu - koľko hodín denne sa na ne pozeráte?

Pre účel tohto výskumu sledovala početná skupina vedcov až neuveriteľných 500 tisíc ľudí. Podarilo sa im vyčísliť, koľko hodín denne strávených pred obrazovkou zdvojnásobuje riziko vzniku depresie a spáchania samovraždy. Ide o údaj, ktorý však znepokojí mnohých ľudí…

Článok pokračuje pod videom ↓

Je to smutné, ale je to fakt. Žijeme v dobe, kedy sa veľkú časť dňa pozeráme na nejakú obrazovku. Či už ide o smartfón, o televíziu, o počítač či o tablet – neustále robíme niečo, k čomu potrebujeme tieto zariadenia.

Samozrejme, na vine nemusí byť vždy akási “závislosť”. Ako škola, tak aj väčšina pracovných pozícií nás vyslovene nútia tieto zariadenia používať čoraz viac. Málokto sa však zamýšľa nad tým, aký má tento stav dopad na naše duševné zdravie.

Profesor Jean Twenge sa rozhodol, že zistí, čo je príčinou toho, že medzi rokmi 2010 – 2015 u dievčat vo veku od 13 do 18 rokov narástol počet pokusov o spáchanie samovraždy až o neuveriteľných 65%.

Zvýšil sa taktiež počet dievčat (v rovnakom veku), ktoré trpeli depresiou, a to taktiež až o 58%, čo je v tomto prípade naozaj obrovské číslo.

pexels.com

Jean Twenge tak v Amerike zostavil početný výskumný tím a rozhodli sa preskúmať 500 tisíc mladých ľudí. Zaujímali sa pritom o ich duševné zdravie a o to, koľko času denne strávia pred obrazovkou (akoukoľvek).

Zistenia tejto štúdie sú však viac než znepokojujúce. Vedcom sa podarilo zistiť, že ak pred obrazovkou strávite denne viac ako 5 hodín, riziko, že dostanete depresiu, alebo že sa rozhodnete pre spáchanie samovraždy, narastá až dvakrát.

Výskumnému tímu sa taktiež podarilo zistiť to, že v psychicky najlepšej kondícii boli participanti, ktorí denne pred obrazovkou trávili 1-2 hodiny. Zdá sa vám to ako niečo nepredstaviteľné? Aj nám. Dajte nám vedieť, či si v dnešnej dobe niečo takéto vôbec dokážete predstaviť.

V každom prípade, za pokus by to určite stálo. “V hre” je predsa naozaj veľa.

Pozri aj: Pozeráte porno pričasto? Potom by ste mali vedieť, ako tento (zlo)zvyk vplýva na váš mozog

spring
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov