Radi si ich pripisujeme, vyzerá to však tak, že pravda je iná.

Vedcom sa tentokrát podarilo prísť na naozaj zaujímavé poznatky. Odhalili totiž, že existujú 3 vlastnosti, pri ktorých objektívne naozaj nedokážeme odhadnúť, či ich máme alebo nie. Naopak, rovnako existujú aj 2 ďalšie, o ktorých to vieme povedať celkom presne. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Prejdeme teda rovno k veci. Inteligencia, atraktivita a kreativita. Trojica vlastností, ktoré by si želal mať asi každý človek. A veľakrát si myslíme, že ich aj naozaj máme. Je to však naozaj tak? Vedcom sa totižto podarilo zistiť, že v odhadovaní toho, či ich skutočne máme, sme na tom naozaj mizerne.

Na strane druhej – úroveň úzkosti a smútku. Narozdiel od inteligencie, atraktivity a kreativity, pri ktorých sa veľakrát značne nadhodnocujeme, výskum ukázal aj to, že úroveň nášho smútku a úzkosti dokážeme odhadnúť celkom presne.

pexels.com

Ste z týchto výsledkov prekvapení? Pravdepodobne áno. K autorom štúdie patrí aj Dr. Simine Vazire, ktorá sa vyjadrila nasledovne: “Myslím, že je najvyšší čas vyvrátiť mýtus o tom, že človek je najlepším odborníkom na osobnosť seba samého. Nevidíme totiž to, kým v skutočnosti sme – vidíme len to, kým by sme chceli byť.”

Dr. Vazire zároveň upozorňuje na to, že zatiaľčo ohľadom inteligencie, atraktivity a kreativity klameme samých seba, iných sa nám oklamať nepodarí. Pri smútku a úzkosti je to však úplne naopak. Môžeme vedieť a cítiť, že sme úplne na dne, no pri dostatku snahy a sebazaprenia sa nám na druhých darí bezstarostne usmievať a tí tak o našich problémoch veľakrát ani len netušia.

Nepochybne teda ide o zaujímavé zistenia, ktoré vám možno pomôžu pozrieť sa nielen na seba, ale aj na iných inou optikou.

Pozri aj: Chcete pôsobiť atraktívnejšie? Týchto 7 osvedčených trikov vám s tým pomôže

spring
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov