Vystihla to absolútne dokonale.

Ľudia trpiaci nejakými psychickými ochoreniami sú žiaľ spoločnosťou stále veľakrát odsudzovaní. V uplynulých rokoch sme už síce spravili mnoho krokov vpred a všeobecné vnímanie duševného zdravia sa posúva vpred, avšak stále je pred nami obrovský kus cesty. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Ukázal to aj nedávny výskum, kde sa ukázalo, že až 42% z 2000 pracujúcich ľudí by svojmu zamestnávateľovi radšej povedalo, že majú nejakú fyzickú chorobu než tú psychickú. Ataky depresie či úzkosti tak stále veľakrát skrývame za “chrípku” či “žalúdočnú nevoľnosť” a pravú príčinu neprezradíme nielen svojmu zamestnávateľovi, ale ani svojím najbližším.

Dôvodov je samozrejme viac, no jedným z hlavných je strach z toho, že ľudia by nás začali (neprávom) vnímať ako menejcenných. Toto všetko si veľmi dobre uvedomuje aj mladá žena menom Blair Imani, ktorá sa o svoje postrehy na túto tému podelila s ľuďmi na svojom Twitteri. Jej príspevok je natoľko výstižný, že v priebehu niekoľkých hodín sa stal virálnym.

Photo by Velizar Ivanov on Unsplash

Napísala v ňom totiž toto:

“Táto stigma duševného zdravia je konfliktom produktivity a úspechu. Množstvo ľudí si totižto myslí, že niekto, kto trpí nejakým duševným ochorením, nemôže byť úspešný. To je však veľký omyl. Existuje veľa úspešných a produktívnych ľudí, o ktorých boji s duševnými chorobami nemáme ani len tušenia.”

Blair pokračuje:

“Ja osobne trpím úzkosťou, depresiou a ADHD. Trpela som tiež posttraumatickým syndrómom po tom, ako som bola znásilnená. No viete čo? Dnes riadim neziskovú organizáciu a čoskoro vydávam knihu. Jedno proste nevylučuje druhé.”

Na záver upozorňuje na jednu dôležitú vec:

„Mentálna sila nemá nič spoločné s mentálnym zdravím. Mentálne zdravie závisí do obrovskej miery od chémie – ja jednoducho nedokážem svojmu mozgu rozkázať, aby produkoval viac či menej dopamínu alebo serotonínu. To však neznamená, že som slabá, alebo že nedokážem tvrdo pracovať.”

Blair to vystihla naozaj vynikajúco, súhlasíte?

Pozri aj: Viete, čo v skutočnosti znamená, keď vám človek trpiaci úzkosťou či depresiou povie, že je unavený?

indy100
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov