Čakali by ste čokoľvek, ale toto asi naozaj nie.

30 rokov výskumu potvrdilo, že táto metóda je účinná až v 50% prípadov. Na prvý pohľad vám toto číslo možno nepríde ako niečo “extra”, treba však povedať, že ak hovoríme o liečbe depresie, ide o naozaj výnimočný a ojedinelý výsledok.

Článok pokračuje pod videom ↓

Ide o metódu, ktorá dokáže ľuďom uľaviť už do 24 hodín, a to v pohodlí ich domova. Psychológovia a psychiatri ju skúmali až 30 rokov a zistili, že účinná je až v 50% prípadov. Ste zvedaví, o čo ide? Odpoveďou je spánková deprivácia.

Áno, je to naozaj tak. Rapídne zníženie spánku vám môže od symptómov depresie výrazne uľaviť, a to takmer okamžite. Zatiaľčo antidepresíva začínajú účinkovať veľakrát až po 3 či 4 týždňoch, spánková deprivácia môže ľuďom trpiacim depresiou priniesť úľavu už do 24 hodín.

To, čo musíte spraviť, je pomerne “jednoduché” – prebdieť jednu celú noc. Medzi dvomi po sebe idúcimi dňami tak nebudete spať, ale miesto toho, aby ste sa v noci uložili na spánok, zostanete hore.

pixabay.com

Približne 50% skúmaných ľudí potvrdilo, že symptómy ich depresie sa výrazne zmiernili, avšak má to jeden veľký háčik – lepšie sa cítili len dovtedy, kým opäť nezaspali a nezobudili sa. Spánok teda účinky akoby “vyresetoval”.

Veľkým problémom tejto metódy teda je, že je naozaj len krátkodobá. Jej účinky trvajú len niekoľko hodín a nie je vhodné opakovať ju viackrát. Ideálnym riešením je teda v prípadoch, kedy je pacientom naozaj najhoršie a antidepresíva ešte zatiaľ nemajú želaný efekt.

Autor štúdie, Dr. Phillip Gehrman, sa ku svojej štúdii vyjadril nasledovne: “Viac ako 30 rokov sme pozorovali, aký vplyv má krátkodobá spránková deprivácia na ľudí trpiacich depresiou. Našou analýzou sme zistili, že pri úľave od symtómov tohto ochorenia dokáže byť veľmi účinná.”

Samozrejme však neodporúčame túto metódu skúšať bez predošlej konzultácie s ošetrujúcim lekárom.

Pozri aj: Toto je 8 hlavných spúšťačov depresie. Viete, ako sa im vyhnúť?

spring
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov