Dokážete si to vôbec predstaviť?

Koľko ste najdlhšie vydržali bez spánku? A ako ste sa potom cítili? Rekord každého z nás je iný, určite však nejde o “disciplínu”, v ktorej by bolo bezpečné pretekať sa. Napriek tomu je však spánok už odpradávna spojený s istým rúškom tajomstva a mnohých z nás fascinuje a zaujíma, čo by s naším telom dialo, ak by sme mu spánok zámerne odopierali.

Článok pokračuje pod videom ↓

V tomto článku sa to dozviete bezpečnou cestou, teda bez toho, aby ste si to museli odskúšať na vlastnej koži.

6 hodín po prebdenej noci

Minimálne jednu prebdenú noc má za sebou s veľkou pravdepodobnosťou už asi každý z nás. Iste si teda spomeniete, že krátke obdobie, ktoré nasledovalo bezprostredne po nej, presnejšie prvých 6 hodín, bolo naozaj kritických. Telo vtedy začína produkovať nadmerné množstvo stresového hormónu kortizolu a my sme podráždení, úzkostliví a napätí. Vyrovnať sa so stresom je v takomto stave veľmi náročné.

pixabay.com

12 hodín

V tomto období by už váš mozog začal “vypínať” funkcie, ktoré nie sú bezprostredne nevyhnutné na prežitie. Podstatne by sa teda zvýšil váš reakčný čas a taktiež značne oslabená by bola aj schopnosť rozhodovať sa. Síce by ste sa cítili veľmi vyčerpane, no napriek tomu by ste boli stále schopní reagovať na bežné situácie a každodenné úlohy.

24 hodín

24 hodín po prebdenej noci by však nastal veľmi zaujímavý a paradoxný zvrat. Miesto únavy a ospalosti, ktorá by vás okamžite položila do postele, by ste pocítili obrovský nával energie a cítili by ste sa byť ešte viac produktívni, než po výdatnom spánku. Tento zaujímavý jav samozrejme má svoje racionálne zdôvodnenie – váš mozog by sa totiž nedostatok spánku snažil kompenzovať nadprodukciou dopamínu.

pixabay.com

36 hodín

Nadprodukcia dopamínu by sa zastavila a vy by ste opäť pocítili veľkú únavu a vyčerpanosť. Začala by sa oslabovať vaša pamäť a výrazne by opäť klesol aj váš reakčný čas. Mozog by naďalej fungoval v akomsi “úspornom režime”, no ak by ste vydržali prebdieť ešte ďalšiu noc, nečakalo by vás nič dobré. Vaše telo by začalo “vypínať” niektoré funkcie a mechanizmy, v dôsledku čoho by došlo k zníženiu imunity i metabolizmu.

48 hodín

Po 48 hodinách od prebdenej noci by sa začali diať naozaj zvláštne veci. Vo vašom mozgu by sa udiali reakcie, ktoré by viedli k vzniku halucinácií a blúznenia. Videli a počuli by ste veci, ktoré by neboli skutočné, ako napríklad šepot, podivné zvuky či rôzne prízraky. Začali by ste tiež strácať pojem o čase a mohlo by dôjsť k tomu, že by ste zabudli základné veci – ako napríklad vaše meno, váš vek či spôsob, ako jesť.

pixabay.com

3-11 dní

Spomínate si na prípad Randyho Gardnera, o ktorom sme už písali (článok nájdete tu)? Tento len 16-ročný chlapec vydržal byť v roku 1964 hore neuveriteľných 11 dní a dodnes je vďaka tomu držiteľom svetového rekordu.

Jeho experiment sa podrobne dokumentoval a aj keď sa počas 11 dní neudialo nič “záhadné”, čo by sme nespomenuli vyššie, treba brať do úvahy 2 faktory: Randy bol pod neustálym dohľadom lekárov a jeho organizmus bol mimoriadne zdatný, nakoľko mal len 16 rokov.

Do dnešného dňa teda naozaj nikto netuší, či by sa jeho rekord dal prekonať a ak áno, aké by to malo následky. Dôrazne vás však musíme upozorniť, aby ste to nikdy neskúšali. Aj keď sa niekomu vízia halucinácií môže zdať príťažlivá, nezabúdajte na to, že na spánkový deficit reaguje každý organizmus inak.

Dôležité je poznamenať aj to, že aj u ľudí, ktorí sa zdajú byť na 100% zdraví, môže spánkový deficit spôsobiť nenávratné škody na zdraví. Maximálne ohrozené je predovšetkým srdce, ktoré by kvôli absencii spánku mohlo v dôsledku nejakej vrodenej vady, o ktorej ani neviete, zlyhať. Všetci teda radšej ostaňme v tomto prípade pri teoretizovaní.

Pozri aj: 11 mimoriadne zvláštnych vecí, ktoré sa vám môžu stať počas spánku

brightside
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov