Ide o prvú štúdiu, ktorá u človeka potvrdila stav vyššieho vedomia v bdelom stave.

Premýšľali ste niekedy nad tým, aké by to asi bolo dostať sa do stavu vyššieho vedomia? Čo by sa s nami vlastne stalo? Nadobudli by sme nejaké “superschopnosti”? Alebo by sme pocítili pokoj, ako nikdy predtým? Alebo by sme objavili podstatu všetkých vecí? Nech už by sa stalo čokoľvek, vedcom sa konečne podarilo potvrdiť, že stav vyššieho vedomia skutočne existuje.

Článok pokračuje pod videom ↓

Kontroverzná štúdia

Pri zachovaní istého postupu totiž bola na pozorovaných ľuďoch zaznamenaná veľmi vysoká rozmanitosť mozgových signálov. Tá sa značne líšila od toho, ako mozog funguje “normálne”, teda v bežnom režime.

Spôsob, akým neurovedci k týmto záverom došli, však prekvapil mnohých ľudí. Ľuďom, ktorí sa ich výskumu zúčastnili, totiž podali psychedelické drogy.

Psilocybín, ketamín či LSD

Predstavte si, že by ste dostali možnosť zúčastniť sa dobre plateného výskumu, no museli by ste súhlasiť s tým, že vaše správanie a vaša mozgová aktivita bude sledovaná po tom, čo vám bude v kontrolovaných laboratórnych podmienkach podaná droga. Súhlasili by ste?

Foto: pixabay.com

Našťastie pre vedu sa našli ľudia, ktorí s takouto ponukou súhlasili. Práve vďaka nim sa výskumnému tímu podarilo zistiť, že po užití psilocybínu, ketamínu či LSD sa človeku v mysli “odomkne” vyšší stav vedomia.

Ľudia, ktorí v kontrolovaných podmienkach tieto drogy užili, začali vykazovať veľmi rôznorodú neurálnu signalizáciu a veľmi vysokú mieru zložitosti mozgovej aktivity.

Ako hovorí profesor Anil Seth, jeden z autorov štúdie, po užití psychedelických drog sa vnímanie každého človeka veľmi výrazne zmení, preto je však nevyhnutné, aby podobné štúdie prebiehali pod dohľadom odborníkov.

Kontrolované užívanie psychedelík má aj iné priaznivé účinky

Kontrolované užívanie psychedelík a jeho využitie na liečbu rôznych, predovšetkým však psychických chorôb, je otázkou, ktorou sa vedecké kruhy zaoberajú už roky.

V súčasnosti disponujeme výsledkami rôznych štúdií, ktoré jasne preukazujú, že ak sa psychedeliká užívajú pod kontrolovaným dohľadom odborníka, dokážu dlhodobo zmierňovať negatívne psychické stavy pacientov. Nápomocné tak môžu byť napríklad pri liečbe depresie, úzkosti, posttraumatickej stresovej poruchy, sociálnej fóbie či iných.

pixabay.com

Samozrejme ide o oblasť, ktorá je ešte aj dnes opradená mnohými mýtmi, ktoré do tejto problematiky vnášajú nemalú dávku kontroverzie. Nepochybne však ide o tému, ktorá je mimoriadne zaujímavá a zaslúži si, aby sa o nej v spoločnosti hovorilo viac.

A presne to je cieľom konferencie Lekcie zo psychedelík: Potenciál v terapii, nádej pre farmakorezistentnýchktorá sa uskutoční v dňoch 18. – 19. mája v priestoroch Novej Cvernovky v Bratislave. Okrem množstva zaujímavých prednášok tu na vás čaká aj ďalší program, ako napríklad panelové diskusie, bloky edukatívnych filmov alebo lekcie jógy. Viac o tejto zaujímavej konferencii sa dočítate tu.

 

Pozri aj: Objavil ju náhodou, keď mu kvapla na prsty. Albert Hoffman vynašiel jednu z najužívanejších halucinogénnych drog, ktorá zmenila svet

spring, sapas
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov