Vedci nás neustále prekvapujú svojimi novými zisteniami, no z tohto vám možno prebehne po chrbte mráz.

Podľa najnovších vedeckých zistení vás totiž na blížiacu sa smrť môže upozorniť práve váš nos. K tomuto tvrdeniu dospeli po dôkladnej štúdii poprední psychológovia, ktorí sú presvedčení o tom, že čuchom používaným na rozoznávanie tých najrôznejších pachov je človek schopný identifikovať aj „pach smrti“.

Článok pokračuje pod videom ↓

Ako prebehol výskum

Frontiers in Psychology je portálom, ktorý denne publikuje tie najzaujímavejšie a najlepšie výskumy z oblasti psychológie. Práve tu sa nedávno objavil výskum vedcov z univerzít v Kente a v Chicagu. Ten skúmal, ako sa správajú ľudia, ktorí sú vystavení pôsobeniu putrescínu. Putrescín je totiž nepríjemne páchnuca chemická látka, ktorá sa začína z tela vylučovať po smrti, po tom, ako sa začnú mŕtve tkanivá rozkladať.

Špičkoví psychológovia Arnaud Wisman a Ilan Shrira, ktorí výskum viedli však vychádzali z predpokladu, že tento nepríjemný zápach sa začína z tela v menších množstvách vylučovať už pred smrťou. Pracovali dokonca s predpokladom, že jeho úlohou je človeka priamo upozorniť na blížiacu sa smrť. Samozrejme, vedci aplikovali túto hypotézu na dlhodobo chorých alebo zomierajúcich ľudí, nie na prípady nečakaného a náhleho úmrtia.

Aby si vedci overili, či človek tento „pach smrti“ dokáže rozoznať, rozhodli sa urobiť v kontrolovanom prostredí niekoľko pokusov. Účastníkov tohto výskumu vystavili pôsobeniu putrescínu. Po sérii pokusov sa zistilo, že účastníci boli schopní rozpoznať putrescín a podvedome ho vnímali ako varovný signál.

pixabay.com

Ako dokážeme čuchom predpovedať blížiacu sa smrť

Výskum totiž dokázal, že keď boli ľudia vystavení pôsobeniu putrescínu, ich mozog sa mobilizoval a aktivovali sa v ňom kognitívne funkcie zodpovedné za vnímanie hroziaceho nebezpečenstva a za únik.

Ako vysvetľujú samotní vedci: „Je ťažké vnímať nejaký pach ako hrozivý. Nedokážeme vysvetliť, prečo nám niečo vonia a vôňa niečoho iného nás odpudzuje.“ Vnímať pach putrescínu ako hrozbu blížiacej sa smrti máme totiž v mysli zakódované ako niečo prirodzené a pôvodné, nie ako niečo naučené.

Treba ešte dodať, že žiaden z účastníkov výskumu nebol vopred upozornený na to, čo putrescín vlastne je a ako by mal na ľudí podľa teórie vplývať. Ľudia, ktorí mu boli vystavení teda popisovali pôsobenie tejto látky nezaujato, na základe série otázok, ktoré im výskumníci kládli.

Môžeme teda povedať, že výskum dokazuje, že náš čuch je skutočne nenahraditeľným zmyslom a v našich životoch plní okrem mnohých iných úloh aj úlohu zmyslu, ktorý nás má upozorniť na blížiacu sa smrť.

Pozri aj: TOTO MLADÉ DIEVČA TRPELO DEPRESIAMI, A SVOJE PROBLÉMY ZNÁZORNILA DO TÝCHTO DESIVÝCH ILUSTRÁCII, KTORÉ ZOBRAZUJÚ LÁSKU MEDZI ŽENOU A SMRŤOU

Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov