Školský systém je nefunkčný. Reštarovať by ho mohlo pridanie týchto 10 predmetov

To, že školský systém je nielen u nás, ale aj v mnohých ďalších krajinách absolútne nefunkčný, je všeobecne známe. Deti sú v škole nútené naspamäť sa učiť veci, ktoré im budú v reálnom živote absolútne zbytočné. Samozrejme sú aj predmety, ktoré sú naozaj potrebné a slúžia na rozširovanie ich obzorov a pochopenie toho, ako veci jednoducho fungujú, no do budúcnosti by sme mali určite zvážiť aj pridanie týchto 12 predmetov. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Mnohé by sa tým zmenilo. O aké predmety teda ide?

#1 Kreatívne myslenie

Kreativita je u detí či mladých dospelých v škole jednoducho potláčaná, veľakrát doslova až zabíjaná. To je však nesprávne a práve v skorom veku by sa malo pracovať na jej rozvíjaní.

#2 Zodpovednosť

Pre mnohých ľudí je dnes “zodpovednosť” cudzím pojmom. Vedieť sa správať zodpovedne k prírode, k blízkym či dokonca k sebe samému je však dôležitejšie, než vedieť v presnom poradí vymenovať všetky spodobovacie spoluhlásky, nie?

#3 Analytické myslenie a schopnosť rozhodovať sa

Určite ste si všimli, že ľudia sú dnes nesmierne nerozhodní. Robí nám problém rozmyslieť si, čo chceme na obed, nieto ešte zistiť, kde chceme byť a čo chceme robiť o 5 rokov. Môže za to však to, že všetkého je dnes všade nesmierne veľa. Preto treba deti naučiť, ako si z toho kvanta možností rozumne vyberať.

Photo by Startup Stock Photos from Pexels

#4 Budovanie zdravého sebavedomia

Problémom dnešných detí je veľakrát to, že ich sebavedomie je buď primalé, alebo naopak, až neprimerane veľké. Pojem “sebavedomie” toho však obsahuje toľko, že by to naozaj pokojne vystačilo na jeden školský predmet.

#5 Zamestnateľnosť

Na vzdelaní samozrejme záleží, no veľakrát ešte viac záleží na praxi popri škole, na rôznych kurzoch a hlavne na samotných skúsenostiach. Toto však deti treba naučiť a povedať im, čo robiť, aby si v budúcnosti prácu bez problémov našli.

#6 Základy prežitia

Možno ste sa práve pousmiali, no pravdou je, že väčšina z nás by v ohrození života nevedela, ako sa zachovať. Vedieť, čo v jednotlivých situáciách robiť, by však mohlo zachrániť mnoho životov. Nie vždy máme totiž poruke Google…

#7 Finančná gramotnosť

Tá by mala byť jedným z najdôležitejších predmetov. Pokiaľ si dieťa už od skorého veku k peniazom nevytvorí zdravý vzťah, môže na to v dospelosti doplatiť.

Photo by rawpixel.com from Pexels

#8 Starostlivosť o duševné zdravie

Táto téma by už raz a navždy mala prestať byť tabu. Tak, ako sa staráme o svoje fyzické zdravie, by sme sa mali starať aj o to psychické. A deti nie sú výnimkou.

#9 Etiketa

Či sa to niekomu bude páčiť alebo nie, nie v každej rodine sú čo i len základné princípy etikety samozrejmosťou. Ak však dieťa v takomto prostredí vyrastá, je nesmierne dôležité, aby dostávalo dobrý príklad aspoň v škole.

#10 Časový manažment

V dospelosti každý zistí, aké ťažké je rozvrhnúť si svoj čas medzi prácu, rodinu, priateľov, koníčky a aspoň pár minút si nechať aj úplne pre seba. Prečo to teda deti neučiť už od malička?

Pozri aj: Mali ste ako stredoškolák tieto 3 vlastnosti? Ak áno, v budúcnosti by ste mali byť podľa vedy mimoriadne úspešní

learning-mind
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov