Maliar Vincent van Gogh sa preslávil najmä tým, že si údajne odrezal svoje vlastné ucho.

Hovorí sa, že sa na istý čas dokonca utiahol do sanatória, pretože trpel psychickými ťažkosťami. Napriek tomu jeho genialita po umeleckej stránke nijak neupadala. Ba práve naopak, prekvitala. A ako si krajšie poctiť jedného z najlepších umelcov všetkých čias, než filmom, ktorý je vytvorený z jeho malieb. Film Loving Vincent (S láskou Vincent) je dielo, aké tu ešte nebolo. Také jedinečné a krásne, že si ho jednoducho nemôžete nechať ujsť.

Článok pokračuje pod videom ↓

Už v najbližších dňoch uzrie v premiérach svetlo sveta film S láskou Vincent. Ako sa maliar vyjadril, komunikovať dokáže len prostredníctvom obrazov a film vytvorený práve z jeho obrazov jeho posolstvo šíri cestou, o akej Vincent určite ani nesníval.

Vedeli ste, že…

Na vytvorenie filmu bolo potrebných 94 pôvodných van Goghových malieb? Okrem toho sa na práci podieľalo 125 ďalších umelcov z celého sveta a namaľovali celkovo 66 960 olejových malieb. Pomocou nich a animácie vzniklo vskutku jedinečné dielo.

Gepostet von Loving Vincent am Freitag, 13. Oktober 2017

S láskou Vincent je prvým filmom svojho druhu na svete a keby ste poskladali k sebe všetky obrazy, ktoré k jeho nakrúteniu boli využité, pokryli by plochu celého Londýna.

Počas svojho najaktívnejšieho obdobia desiatich rokov nakreslil Vincent 1100 kresieb a namaľoval 900 obrazov, za celý svoj život však predal len jediný obraz, a to krátky čas pred smrťou. Niektoré zdroje uvádzajú, že predal dva obrazy, z toho však jeden svojmu bratovi.

Vincent mal brata menom Theo, s ktorým si písali listy. Dokopy ich Vincent napísal vyše 800 a práve tie sa do značnej miery podieľali na vzniku scenára filmu.

Vedeli ste, že o Vincentovom živote vzniklo aj dielo z pera slávneho autora Jeana Michela Guenassiu? Nazerá však na jeho osobnosť z iného uhla pohľadu a tvrdí, že Vincent sa nezabil sám, ale zomrel, lebo zachránil pred guľkou ženu, ktorá ho milovala. Kniha vyšla pod názvom Valčík stromov a oblohy.

Gepostet von Loving Vincent am Freitag, 13. Oktober 2017

Aj keď sa zdá, ako by bol van Gogh maliarom celý svoj život, pravdou je, že začal študovať teológiu, nezhodoval sa však s názormi učiteľov, preto svoje štúdium ukončil. Napriek tomu však nejaký čas pôsobil ako kazateľ.

S láskou Vincent je prvý film, ktorý vznikol za použitia pôvodných obrazov namaľovaných olejomaľbou. Začal vznikať už v roku 2008 a pôvodne malo ísť o krátkometrážnu snímku, celé dielo však nabralo iný smer a o desať rokov neskôr sa môžeme tešiť tomuto skvelému dielu aj na plátnach našich kín.

Maľby vo filme, ktoré neboli pôvodné, boli inšpirované skutočnými hercami, ktorí stvárnili hlavné postavy. Boli však vytvorené v rovnakom štýle, ako diela van Gogha.

Ak by ste sa niekedy vydali do Holandska, určite navštívte najväčšiu zbierku van Goghových diel. Na jednom mieste sa tu nachádza až 1600 skíc a náčrtov a 750 malieb. Jednoznačne tu teda bude čo obdivovať.

Gepostet von Loving Vincent am Montag, 16. Oktober 2017

Vincent miloval slnečnice natoľko, že si nimi chcel vyzdobiť celý ateliér. Záľuba v tejto kvetine sa odráža aj v jeho obrazoch. Medzi najznámejšie patrí okrem Hviezdnej noci napríklad maľba s názvom Slnečnice. Za tú istý zberateľ zaplatil až 22,5 milióna libier, čo je v prepočte viac ako 25 miliónov eur.

Aj keď bol van Gogh celý svoj život chudobný a často nemal takmer nič, údajne to bol mimoriadne štedrý a dobrosrdečný človek a aj to málo, čo mal, rozdal ľuďom, ktorí to potrebovali.

O Vincentových psychických problémoch sa hovorí veľa, údajne mával halucinácie a obdobia čistej mysle sa striedali s obdobiami pomätenosti. Aj keď sa o jeho smrti (29. júla v roku 1890) hovorí veľa, jej okolnosti neboli nikdy celkom vyjasnené a vynára sa mnoho pochybností.

Gepostet von Art is a way of survival am Sonntag, 12. November 2017

Vincent sa najviac preslávil až 11 rokov po svojej smrti, keď boli v roku 1901 v Paríži vystavené jeho diela. Od tých čias však patrí medzi najviac uznávaných maliarov po celom svete, čoho dôkazom je dielo, na ktoré sa tešíme aj my.

Pôjdete si aj vy pozrieť film S láskou Vincent?

Pozri aj: Objavte dennú rutinu, ktorá napomohla k úspechu osobnostiam ako Nikola Tesla, Mozart či Van Gogh

lovingvincent, wikipedia, imdb
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov