Foto: pexels.com

Čo spravíte ako prvé, keď vás niečo bolí?

S cyberchondriou ste sa už pravdepodobne stretli. Ako informoval aj portál Learning Mind, je čoraz rozšírenejšia. Či už často alebo menej často, no robí to každý z nás. Keď nás niečo bolí, niektorý zo symptómov si jednoducho naťukáme do Googlu a následne zostaneme zhrození z informácie, že bolesť hlavy je vlastne príznakom rakoviny očného viečka a zostáva nám necelý týždeň života. V tom lepšom prípade. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Vyhľadávanie rôznych symptómov nebolo v minulosti vôbec jednoduché. Ak ste chceli zistiť, prečo vás niečo bolí, mali ste v podstate len 2 možnosti. Buď ste si to mohli vyhľadať v nejakej odbornej knižnej publikácii, alebo ste mohli navštíviť doktora. Vždy však samozrejme existovali ľudia, ktorých bolelo aj to, čo nemali – v takomto prípade hovoríme o hypochondrii, o ktorej ste už určite počuli. 

Doba však neuveriteľne pokročila a dnes dnes je už možné nájsť na internete naozaj čokoľvek. Vo väčšine prípadov je to výhoda, avšak samozrejme, tak ako pri všetkom, aj tu sa nájdu výnimky. K nim patria napríklad ľudia, ktorí už pri najmenšej bolesti hľadajú pomoc na internete.

pexels.com

Minimálne raz to už samozrejme spravil asi každý a je to úplne v poriadku. Ak to však niekto robí takmer každý deň a na internete hľadá každú boliestku (veľakrát aj vymyslenú), toto už v poriadku určite nie je, a v takomto prípade hovoríme o cyberchondrii. 

Niekedy samozrejme môžeme na internete nájsť aj užitočné či prospešné informácie, ktoré nás napríklad nasmerujú k návšteve odborného lekára, no niekto sa žiaľ radšej riadi “odborníkmi” v rôznych diskusiách, čo môže dopadnúť naozaj zle. 

Ak sa teda nabudúce pristihnete pri tom, ako si na internete hľadáte nejakú diagnózu, nezabúdajte na to, že hranica medzi zvedavosťou a cyberchondriou je naozaj tenká a pokiaľ ide o zdravie, určite je oveľa lepšie spoľahnúť sa na lekárov ako na Google. 

learningmind
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov