Napriek tomu, že v súčasnosti sú psychické ochorenia rozšírené viac, než kedykoľvek predtým, považujú sa za tabu.

Aj keď existuje dostupná liečba, ľudia sa neraz boja požiadať o pomoc. Boja sa vysloviť skutočnosť, že majú problém. Majú strach hovoriť o nej z dôvodu, že budú súdení a ostatní na nich budú hľadieť ako na „pokazený tovar“. Ako na niečo, čo má nižšiu hodnotu, lebo nie je viac plne funkčné.

Článok pokračuje pod videom ↓

Vedeli ste, že aj niečo také jednoduché, ako spinka na papier môže poslúžiť ako mocný vyjadrovací prostriedok? Obyčajný kúsok ohnutého drôtu, ktorého pôvodnou úlohou je držať pokope papiere môže pomôcť vyjadriť myšlienku, ktorú človek nedokáže vložiť do slov, alebo má zo slov strach.

Umelkyňa hovorí, že pre ňu spinka na papier symbolizuje život. Rovnako ako život má totiž svoj začiatok aj svoj koniec. Dokonca si ju nechala aj vytetovať, aby jej pripomínala, že sa nesmie len tak ľahko „rozsypať“.

Umelkyňa vytvorila sériu fotografií, na ktorých vyobrazuje najmä ochorenia, ktorým musí čeliť dnešná generácia mladých ľudí. Jej zámerom je za pomoci minimalistických fotografií zvýšiť povedomie o psychických ochoreniach. Ukázať ľuďom, že sa netreba báť požiadať o pomoc, a že v tom nie sú sami.

Úzkosť: keď má človek pocit, že aj v dave ľudí je celkom sám

behance.net

Depresia: keď aj vstať ráno z postele je tá najnáročnejšia vec na svete

behance.net

Obsesívno-kompulzívna porucha (OCD): keď majú démoni v hlave taký silný hlas, že ich človek nedokáže premôcť vlastnými silami

behance.net

Posttraumatická stresová porucha: po prežitej traume sa netreba báť požiadať o pomoc. Každý má vlastný spôsob, ako sa so záťažou vyrovnať, jedným z nich je však zapojenie sa do sociálnej siete a vyhľadanie odbornej pomoci.

behance.net

Raz hore, raz dole, ako na kolotoči, aj bipolárna porucha sa však dá liečiť.

behance.net

Disociatívna porucha osobnosti: ochorenie, o ktorom sa toho stále nevie veľa, ľudí s touto poruchou však pribúda čoraz viac

behance.net

Porucha príjmu potravy: kedysi sa týkala len mladých dievčat. Dnes aj vplyvom médií zasahuje ženy aj mužov v rôznych vekových kategóriách.

behance.net

Užívanie návykových látok: chudobný či bohatý, mladý alebo starý, závislosť sa môže týkať každého.

behance.net

Aj keď sa človek trápi, nikdy nie je sám. Tak, ako nie je tabuizovaná chrípka či boľavé koleno, nemalo by byť zakázanou témou ani psychické ochorenie.

Pozri aj: Hybristofília: Naozaj zvrátená, no vôbec nie ojedinelá úchylka, ktorou trpí čoraz viac ľudí

boredpanda
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov