Rozhodnutia sú súčasťou takmer každého momentu nášho života.

Od tých jednoduchých rozhodnutí, ako napríklad čo si ráno oblečieme, čo budeme jesť na obed alebo kam vyrazíme večer von, až po tie zásadné, ktoré majú moc dlhodobo ovplyvniť náš život. Práve v tom druhom prípade je nevyhnutné rozhodovať múdro. Vedci odporúčajú robiť dôležité rozhodnutia práve ráno. Prečo?

Článok pokračuje pod videom ↓

Každé jedno rozhodnutie, aj to najmenšie a najmenej významné, totiž vyžaduje energiu. Počas noci si „dobijeme“ baterky a potom celý proces nekonečných rozhodnutí začína odznova a postupne sa baterky opäť vybíjajú. Večer sme už z rozhodovania doslova unavení, aj keď si to nemusíme uvedomovať do takej miery, ako keď nás unaví práca alebo šport.

Menšie rozhodnutia vyžadujú menej námahy, tie väčšie nás potrápia viac, no na konci dňa je výsledok rovnaký. Rozhodnutia, ktoré urobíme v neskorých hodinách sú horšie, ako keby sme to isté rozhodnutie robili ráno alebo v doobedňajších hodinách.

unsplash.com

Spomeňte si na situáciu, kedy ste chceli naplánovať výlet a všetka starosť a zodpovednosť zostala na vašich pleciach. Museli ste zabezpečiť letenky či iný spôsob prepravy, ubytovanie, stravu, zábavu, zariadiť, aby podmienky každému účastníkovi vyhovovali, obvolávať ľudí a riešiť financie a veľké množstvo iných vecí, na ktoré bolo potrebné myslieť. Neboli ste po tom všetkom vyčerpaní? Aj keď nie fyzicky, vaša myseľ si určite potrebovala aspoň na chvíľu odpočinúť.

Dokazuje to prípad, v ktorom štyria väzni v istej krajine požiadali o možnosť predčasného prepustenia. Všetci štyria dostali iný termín vypočutia na súde. Prvý muž mal termín o deviatej ráno, druhý jednej poobede, tretí o tretej poobede a štvrtý až v podvečer o piatej.

Aj keď faktormi, ktoré určovali, komu sudcovia vyhovejú a komu nie, boli aj dĺžka trestu a závažnosť zločinu, ktorý ich do väzenia dostal, oveľa viac zavážil faktor, nad ktorým sa len málokto zamyslel, a to únava z rozhodovania. Prvým dvom väzňom totiž bolo vyhovené, tretiemu a štvrtému však už nie. Jednoduchšie totiž bolo povedať, aby väzni radšej ostali za mrežami, ako zvažovať riziko, ktoré by hrozilo v prípade, ak by boli prepustení.

unsplash.com

Únavu z rozhodovania dokážu veľmi dobre využiť vo svoj prospech najmä obchodné domy. Aj keď pre niekoho môže znieť chodenie po obchodoch ako zábavná činnosť, nie je to také jednoduché. Po istom čase vás rozhodovanie o tom, čo si kúpite, čo nie a koľko ste ochotní minút, jednoducho unaví. Aj preto sú v obchodných centrách strategicky rozmiestnené miesta, kde sa môžete občerstviť, dať si kávu či niečo malé pod zub.

Okrem toho, keď ste unavení z rozhodovania, oveľa rýchlejšie a jednoduchšie podľahnete pokušeniam a reklamným trikom. Jednoducho viac nemáte dostatok energie na to, aby ste zvážili každý aspekt pre a proti. Ste tak náchylnejší kúpiť si aj produkt, ktorý by ste si ráno nekúpili, lebo by ste boli schopní efektívnejšie zvážiť, či ho skutočne potrebujete.

A ako ste na tom s únavou z rozhodovania vy? Postrehli ste ju niekedy na sebe?

Pozri aj: 5 psychologických dôvodov, pre ktoré by ste si každé ráno mali ustlať posteľ

wikipedia, psychologie
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov