Tento dôvod vás pravdepodobne veľmi prekvapí.

Je všeobecne známe, že antidepresíva zaberajú na prvýkrát zhruba len u 50% ľudí. Ak nepomôžu, je nevyhnutné antidepresíva buď zmeniť, alebo nariadiť nejakú doplnkovú liečbu. Nakoľko sa však účinok antidepresív prejaví až o niekoľko týždňov, ide o veľmi dlhodobý proces, ktorý je nadmieru nepríjemný najmä pacientovi trpiacemu depresiou.

Článok pokračuje pod videom ↓

Zamysleli ste sa však už niekedy nad tým, aj s čím môže súvisieť to, či antidepresíva zaberú alebo nie? Pravdepodobne vás to prekvapí ale účinok antidepresív výrazne ovplyvňuje aj to, ako vám ich psychiater odprezentuje.

Štúdia totiž dokázala, že antidepersíva boli až 3x účinnejšie, keď ľudia verili tomu, že im pomôžu. Naopak, ak im psychiater povedal, že im zabrať nemusia, v mnohých prípadoch naozaj ani nezabrali.

Zaujímavým bol aj samotný experiment, na základe ktorého vznikli tieto nové zistenia. Pacientov trpiacich depresiou totiž rozdelili na 2 skupiny. Všetci účastníci výskumu dostali rovnaké antidepresíva, no polovici nebolo povedané nič, pričom druhej skupine bolo povedané, že ide len o “atrapy” liekov, ktoré síce majú rovnaké vedľajšie účinky, no na depresiu nemajú žiaden vplyv.

pexels.com

Napriek tomu, že títo ľudia brali skutočné antidepresíva, väčšine lieky nezaberali. Uverili totiž tomu, že im nepomôžu. Naopak, rovnaké antidepresíva pomohli až 3x viac ľuďom z kontrolnej skupiny.

Prekvapujúce je aj to, že pri skenoch mozgovej aktivity participantov výskumu sa zistilo, že aj mozog reagoval inak, keď veril tomu, že lieky, ktoré telo prijíma, sú vlastne neúčinné.

Mohli by sme v podstate hovoriť o akomsi anti-placebo efekte, ktorý však môže byť v prípade psychiatrických pacientov naozaj nebezpečný. Práve oni totiž potrebujú naozaj nádej, že majú šancu vyliečiť sa a opäť žiť život, aký žili predtým.

Veľakrát by pritom stačilo tak málo – len vysloviť podporné vety a nehovoriť hneď o tom, že lieky sú len “pokusom”, ktorý však nemusí účinkovať.

Pozri aj: Týchto 10+ mrazivých fotografií vám dokáže, že depresia nemá žiadnu tvár

spring
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov