Kedy ste sa naposledy ocitli v situácii, ktorá vo vás po zvyšok dňa zanechala nepríjemný pocit?

Často sa necháme ľahko nahnevať. Napríklad keď má kolega v práci zlý deň a rozhodne sa, že práve vy za to všetko môžete. Alebo keď vám rodina vyčíta zlé rozhodnutie, ktoré ste urobili pred piatimi rokmi. Také niečo skutočne dokáže pokaziť deň.

Článok pokračuje pod videom ↓

Čo robiť, keď sa v takejto situácii ocitnete?

V prvom rade je dôležité vedieť si vyberať bitky, do ktorých ste ochotní ísť.

Na(ne)šťastie, všetci sme len ľudia a niekedy reagujeme prehnane. Necháme sa vyprovokovať aj najmenším detailom, aj keď je nepodstatný. Necháme si pokaziť náladu na celý zvyšok dňa. Práve to nás oberá o pokoj v duši.

unsplash.com

Keď dopustíme, aby nás ovládol hnev a zatrpknutosť, odrazí sa to na všetkom, čo v daný deň vykonáme. Na každom našom rozhodnutí, na každom vypovedanom slove a aj na vykonanej práci.

Keď sa teda najbližšie ocitnete v situácii, kedy si uvedomíte, že robíte z komára somára, no pritom ide o niečo, do čoho sa neoplatí investovať energiu, opýtajte sa sami seba nasledujúcu otázku: „Ako mi toto všetko pomôže?“

Pokúste sa na celú situáciu nazrieť logicky a zamyslite sa nad tým, čo pre vás z danej situácie vyplýva, čo to s vami robí a ako vás to ovplyvňuje. Takto si postupne uvedomíte, že sa nemusíte zúčastniť každej hádky. Namiesto toho, aby ste niekomu nahnevane odpovedali, jednoducho nereagujte vôbec a odíďte. Uvidíte, že sa zmenia aj reakcie ľudí okolo vás.

unsplash.com

Prirodzene, nie je to také jednoduché. Každý z nás má nutkanie brániť sa a hájiť si svoje názory a záujmy, čo však získate z toho, keď sa s niekým pohádate? Ako vám to pomôže v akomkoľvek aspekte vášho života? A bude to v konečnom dôsledku naozaj stáť za to? Odpoveď znie: pravdepodobne to za to naozaj stáť nebude.

Nanešťastie, vždy sa nájde niekto, kto sa rozhodne, že nám „vylepší“ deň. Nemôžeme ovládať reakcie ľudí okolo nás, môžeme však ovládať svoje vlastné správanie. Pamätajte, že nie všetko, čo sa udeje, stojí za váš čas, energiu a mentálnu kapacitu.

Máte právo vyberať si, ktorými situáciami sa necháte ovplyvniť, ktoré bitky si vybojujete a čo necháte len tak plynúť.

Majte na pamäti, že pokoj v duši je jedna z najdôležitejších vecí.

Pozri aj: Lekcia, ktorá vám môže zmeniť život. Bruce Lee v súkromnom liste vysvetlil, čo myslel tým, že človek má byť ako voda

thoughtcatalog
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov