Riadite sa tým vo svojom živote aj vy?

Predstavte si, že niekto by vám dal na výber 2 možnosti. Buď vám dá 100 EUR hneď teraz, alebo 150 EUR takto o rok. Čo by ste si zvolili? Okamžitý, no nižší zisk, alebo vyšší zisk s nutným čakaním? Takto by sa rozhodli inteligentní ľudia.

Článok pokračuje pod videom ↓

V jednej zo zaujímavých štúdií sa totiž podarilo dokázať, že ľudia s vysokým IQ sú v oblasti finančných záležitostí mimoriadne trpezliví.

Znamená to, že oveľa radšej si počkajú na vyšší zisk, než by mali získať peniaze síce okamžite, no v menšom množstve.

Tieto výsledky sa opierajú o štúdiu, ktorá skúmala odpovede 1000 Nemcov na otázku: Chcete dostať 100 EUR teraz, alebo si jeden rok počkáte na vyššiu sumu? Takto o rok vám bude náhodne pridelených 110, 120 alebo 150 EUR.

pixabay.com

Ako sa ukázalo, participanti s najvyššími hodnotami IQ sa rozhodli vyčkať a podstúpiť riziko, že možno nedostanú práve 150 EUR, ale hoci len 110 EUR. Naopak, ľudia s najnižšími hodnotami IQ sa toto riziko báli podstúpiť, keď nemali istotu, že by dostali 150 EUR, preto sa radšej uspokojili s okamžitou 100 eurovou bankovkou.

Ako sa teda ukázalo, inteligencia, schopnosť tolerovať isté riziko a trpezlivosť sú spolu prepojené užšie, než by sa mohlo zdať.

Keby ste boli jedným z participantov výskumu vy, ako by ste sa rozhodli? Brali by ste 100 EUR hneď, alebo vyššiu sumu o rok?

Pozri aj: 7 rád, ktoré vám pomôžu zbohatnúť a položiť základy ružovej budúcnosti

spring
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov