Pokúšať sa rozlúštiť reč tela inej osoby nie je také ľahké, ako by sa mohlo na prvý pohľad zdať.

O niektorých postojoch a gestách sa hovorí veľa, napríklad keď má niekto prekrížené ruky na hrudi, predpokladáme, že si drží odstup. Napadlo vám však, že je tej osobe možno len zima? Dôležité je sledovať reč tela v kontexte hovoreného slova. Všímajte si, kedy sa tieto dve stránky vyjadrovania zhodujú a kedy si, naopak, protirečia.

Článok pokračuje pod videom ↓

Pokrčenie ramenami

Toto znamenie pozná asi každý. Keď sa vás niekto niečo opýta a vy pokrčíte plecami, znamená to, že o danej veci jednoducho neviete, resp. neviete, čo sa deje či čo sa vás pýtajú. Súčasťou tohto gesta sú neraz aj dvihnuté dlane obrátené nahor a dvihnuté obočie, ktoré je v istom zmysle náznakom submisivity.

Otvorené dlane

Vedeli ste, že otvorené dlane sú už od antických čias znamením, že daná osoba hovorí pravdu? Podobne, ako napríklad pes odhalí hrdlo, aby ukázal submisivitu, človek ukazuje otvorené dlane, aby preukázal, že má úprimné úmysly, nie je ozbrojený a nepredstavuje hrozbu.

Vrásky okolo očí

Dokážete rozoznať, kedy je smiech človeka úprimný a kedy ho predstiera? Všímajte si vrásky okolo očí. Keď sa totiž človek smeje od srdca a úprimne, v kútikoch očí sa objavia vrásky, ak je smiech falošný, vrásky sa neobjavia. Aj keď má však človek pri smiechu vrásky okolo očí, nemusí to znamenať, že je práve šťastný.

Foto: unsplash

Zrkadlenie

Vedeli ste, že keď dvaja ľudia dobre vychádzajú, neraz sa stáva, že zrkadlia svoje gestá a postoje? Ak niekto, kto je vám sympatický prekríži nohy, pravdepodobne tak urobíte tiež. Ak na vydarenom rande robí váš komunikačný partner gestá rukami, pravdepodobne ich budete podvedome opakovať po ňom.

Pohľad do očí

Ako odhalíte, že vám niekto klame? Všímajte si, ako dlho sa vám díva do očí. Ak sa vám niekto pozerá do očí príliš dlho bez toho, aby na chvíľu uhol pohľadom alebo žmurkal, je možné, že v niečom nehovorí pravdu.

Prekrížené nohy

Nielen prekrížené ruky, ale aj prekrížené nohy môžu byť znamením toho, že sa človek uzatvára pred svetom, a to nielen fyzicky, ale aj emocionálne. Okrem toho, ak máte obchodníckeho ducha, s osobou s prekríženými nohami vám vyjednávanie tak ľahko nepôjde.

Foto: unsplash

Dotýkanie sa tváre a rúk

Aj nervozitu je veľmi ľahké odhaliť aj bez toho, aby osoba musela vysloviť čo i len jediné slovko. Ak je totiž človek nervózny, podvedome sa upokojuje tým, že sa dotýka pokožky na rukách alebo na tvári.

Kývanie nohou

Iste ste už aj vy sedeli vedľa človeka, ktorý neustále pokyvoval nohou. Je takmer nemožné si to nevšimnúť a nie vždy je to príjemné. Ak si však všimnete, že niekto neustále pokyvkáva nohou, navráva to, že to nie je práve najspokojnejší človek.

Mimika

Všimli ste si, že väčšinu emócií vyjadrujeme oboma stranami tváre súčasne? Napríklad, ak niekto povie vtip a zasmejeme sa, väčšinou sa smejeme symetricky, dvíhajú sa teda oba kútiky úst. Ak sa tak však nestane, vyjadrená emócia nemusí byť úprimná.

Pozri aj: Prezradí ho reč tela. Toto je 6 dôkazov toho, že pri sebe máte klamára

iflscience
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov