Image by Hank Williams from Pixabay

Prekvapivo to však nie je vitamín C…

Najnovší výskum ukázal, že jeden vitamín pomáha odvrátiť infekcie dýchacích ciest viac, než ktorýkoľvek iný. Navyše má schopnosť zvyšovať našu imunitu. Tušíte, o ktorý vitamín ide? Vitamín C to totiž nie je…

Článok pokračuje pod videom ↓

Zaujímavý výskum týkajúci sa prevencie pred ochorením COVID-19 priniesol portál Spring. Zverejnil zistenia, ktoré sa teraz môžu zísť naozaj každému z nás. Podľa jedinečného výskumu sa totiž dokázalo, že ľudia s nedostatkom vitamínu D sú viac náchylní na ochorenie COVID-19.

Práve vitamín D je totiž rozhodujúcim pre náš dobre fungujúci imunitný systém – zlepšuje obranyschopnosť tela, pomáha predchádzať infekciám dýchacích ciest a ukázalo sa tiež, že ľudia, ktorí ho majú dostatok, užívajú menej antibiotík. 

Vedci však upozorňujú na to, že väčšina ľudí ho má nedostatok. Problémom je totiž to, že vitamín D dokáže naše telo získať jedine zo slnečného žiarenia. Vôbec pritom netreba veľa – je dokázané, že už 15-minútový pobyt na slnku stačí na to, aby si naše telo dokázalo vyrobiť jeho potrebné množstvo. 

pexels.com

Získať ho preto nie je nemožné ani v tomto období, kedy je zostať doma to najlepšie, čo môžeme urobiť. Ak nemáte možnosť vybehnúť si do prírody na miesto, kde by neboli ľudia, vychutnajte si svojich slnečných 15 minút aspoň na balkóne alebo hoci len pri otvorenom okne. 

V krajnom prípade sa však tento vitamín dá doplniť aj stravou. Účinok síce nebude taký intenzívny, ako pri vystavení sa slnku, ale zásoby si doplníte aspoň čiastočne. Pri nedostatku pohybu vonku sa teda odporúča konzumovať napr. lososa, pstruha, makrely, sardinky, vajcia či pečeň.

Určite teda v tomto období príjem tohto vitamínu posilnite. Či už prechádzkou v prírode alebo jemnou zmenou svojho jedálnička. 

spring
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov