Mnoho spisov otca psychoanalýzy - Sigmunda Freuda, ostalo zachovaných. Je ním aj prípad Idy Bauerovej (Dory).

Spomínate si na kazuistiku Malého Hansa či Mathildy Schleicherovej? Dnes sa spoločne pozrieme na ďalšiu prípadovú štúdiu legendárneho Sigmunda Freuda. Tentokrát pôjde o prípad Idy Bauerovej, ktorý dostal „pracovný názov“ Dora.

Článok pokračuje pod videom ↓

Problémy Idy Bauerovej začali dávno predtým, ako ju jej otec priviedol k Freudovi, v nádeji, že ju niekto konečne vylieči z hystérie. Trpela už ako dieťa, kedy jej matka zistila, že od svojho manžela – Idinho otca, dostala pohlavnú chorobu. Psychicky ju to zničilo a začala byť posadnutá čistotou. Jej správanie však doviedlo vtedy 7-ročnú Idu na psychické dno. Neskôr musela Ida podstúpiť hydroterapiu a liečbu elektrošokmi.

O niekoľko rokov neskôr mal o Idu záujem otec dieťaťa, ktoré zvykla opatrovať. Okrem iného to bol aj manžel milenky jej otca (od ktorej, mimochodom, dostal spomínanú pohlavnú chorobu). Ida tohto muža odmietla, no z nejakého dôvodu v nej jeho záujem spustil nečakanú hysterickú reakciu, ktorá sa pretransformovala až do depresie, so sklonmi k samovražde.

Freud nazval prípad Idy ako „Dora“. Tvrdil, že utrpenie ženy nie je spôsobené záujmom spomínaného muža, ale jej potláčanými lesbickými sklonmi. Freud veril tomu, že Idu priťahuje manželka tohto muža, teda milenka jej otca. Tým sa vysvetľovalo aj veľké napätie, ktoré medzi Idou a jej otcom panovalo.

Ich zlý vzťah Freud dokazoval aj vysvetlením jedného Idinho sna. V ňom ich dom horel, no zatiaľ čo jej otec chcel celú rodinu rýchle dostať z domu, jej mama dom opustiť odmietala a hľadala šperkovnicu. Freud popísal symbol šperkovnice ako vyjadrenie genitálií Idinej mamy, ktoré jej otec nedokázal ochrániť. To jej nenávisť k nemu len viac podnecovalo.

Ida však liečbu poskytovanú Freudom odmietala prijať a tak ju duševné choroby trápili až do konca jej života. Nenávisť k otcovi vyvrcholila až k tomu, že sa stala kópiou svojej matky – pred smrťou trpela posadnutosťou čistotou. Do konca života však paradoxne bola v kontakte s milenkou svojho otca, ktorá bola jednou z príčin jej stavu.

Pozri aj: Najkurióznejšie prípadové štúdie Sigmunda Freuda: prípad Mathildy Schleicherovej

listverse
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov