Za účelom vytvorenia dokonalého človeka sa nacisti neštítili ničoho.

Neprotivili sa im únosy ani vraždenie. Za každú cenu chceli vyšľachtiť dokonalého nemeckého človeka, tzv. super rasu. Začali preto šľachtiť „rasovo čisté deti“. Tehotenstvo ženy prestalo byť niečo prirodzené, stali sa z neho preteky a hon za dokonalosťou. Aby toho nebolo málo, zvláštnu pozornosť venovali nacisti už narodeným deťom, ktoré mali svetlé vlasy.

Článok pokračuje pod videom ↓

Deti, ktoré považovali za vhodné a rasovo čisté, uniesli od rodiny a vymyli im mozog tak, aby sa pridali k režimu. Ak dieťa odolávalo a odmietalo sa podrobiť, skončilo v koncentračnom tábore, kde ho čakala istá smrť.

Na čele Lebensborn programu stál Heinrich Himmler od roku 1935. Trval na tom, že ak je nevydatá žena rasovo čistá, to najlepšie, čo môže urobiť, je porodiť dieťa v rámci programu Lebensborn. Ak si dieťa nechcela nechať, nacisti sa postarali o jeho adopciu aj o to, aby sa mu dostalo dostatočného vzdelania.

Donedávna bola žena, ktorá porodila mimomanželské dieťa, spoločnosťou odsúdená. Teraz na tom nezáležalo. Cieľom bolo za každú cenu „tým správnym spôsobom“ zvýšiť pôrodnosť. Ak sa narodilo dieťa s árijskými črtami, hoci aj nevydatej chudobnej žene, bolo to ideálne.

Nemci však nie sú jediní, kto s týmto programom prišiel. Už v 30. rokoch sa téme eugeniky vo veľkom venovali Američania a Rockefellerova nadácia dokonca financovala niektoré Mengeleho výskumy.

wikipedia.org

V roku 1936 bol otvorený prvý Lebensborn ústav neďaleko Mníchova a dostal pomenovanie Steinhöring. Nejedna žena nielen z Nemecka ho využila ako únik pred chudobou a spôsob, ako prežiť. Dostalo sa sem približne 40 percent žien, stačilo dodať rasovo čistý rodokmeň na tri generácie dozadu.

Úradom sa však zdalo, že deti nepribúdajú dostatočne rýchlo, Himmler preto začal organizovať stretnutie žien s nacistickými vojakmi. Oficiálne to podložili tým, že v Nemecku nie je dostatok mužov, nie každá žena má možnosť vydať sa, mala by si preto splniť svoju povinnosť aspoň tým, že daruje Fuhrerovi dieťa. Okrem toho, v tom čase bolo moderné, ak manžel opustil ženu v stredných rokoch, aby mohol mať dieťa s mladšou. Po roku 1938 bolo z týchto dôvodov zaregistrovaných až 30 tisíc rozvodov za dva roky.

Nacisti urobili z materstva doslova olympijské hry a žena, ktorá porodila a vychovala aspoň štyri árijské deti, bola odmenená a mala veľa výhod. Napríklad nemusela čakať v radoch, dostávala vždy najlepšie mäso a na starostlivosti o deti sa spolupodieľala vláda.

To však stále nestačilo a z Európy zrazu začali miznúť deti, ktoré mali árijské črty. Himmler údajne prehlásil, že je ich povinnosťou akýmkoľvek spôsobom odňať dieťa z jeho prostredia. Následne boli deti delené na tri kategórie, a to dobré, prijateľné a nechcené. Tie nechcené končili v koncentračných táboroch.

wikipedia.org

Tvrdili, že cieľom je plodiť dokonalé deti, neštítili sa ich však zabíjať. Tie, ktoré spadali do zvyšných dvoch kategórií, boli umiestnené v náhradných rodinách alebo na internátnych školách. Úradníci deti presviedčali, že ich rodičia už viac nechceli a majú zabudnúť na svoj pôvod aj meno. Teraz je ich domovom Nemecko a ak mu nebudú oddaní, čaká ich smrť.

Himmler trval na tom, že predtým, než muž odíde do vojny, mal by splodiť aspoň jedno dieťa. Kým bude bojovať, vláda sa o dieťa aj o ženu postará. Takéto plodenie detí však videlo k tomu, že čoskoro bolo pohlavnými ochoreniami postihnutých až 23 percent mladých Nemcov.

Napriek všetkému nápad prebrali ďalšie krajiny a čoskoro sa ústavy na plodenie detí nachádzali už aj vo Francúzsku, Nórsku, Belgicku či Poľsku. Ak sa dieťa narodilo v rámci programu Lebensborn, vláda sa o neho starala aj po vojne a napriek vládnucej biede boli deti dobre nakŕmené a zabezpečené.

wikipedia.org

Nie každému sa to však pozdávalo a deti aj matky boli neraz bité a šikanované. Po vojne boli takmer všetky dokumenty týkajúce sa projektu Lebensborn zničené. Vedeli ste, že medzi deti narodené v rámci Lebensborn patrila napríklad aj speváčka zo skupiny ABBA? Otcom Anni-Frid Lyngstad bol nemecký dôstojník. Samozrejme, mená otcov ostávali v anonymite a matky nerady rozprávali deťom o ich pôvode. V roku 2006 sa však v Nemecku konalo stretnutie detí narodených v Lebensborn.

Pozri aj: 8 bizarných zaujímavostí o Adolfovi Hitlerovi, ktorým nebudete chcieť uveriť

all-that-is-interesting
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov