Foto: Photo by Dalila Dalprat from Pexels

Zamysleli ste sa už niekedy nad tým, aký je recept na šťastie?

Pre každého znamená šťastie niečo iné, niekto je najšťastnejší so svojou rodinou, niekto s domácim miláčikom a niekto sa zas najviac vyžíva vo svojej práci. Žijeme vo svete plnom stereotypov, kde sa za jediný správny cieľ považuje založenie si rodiny. Keď si však svoj život dokážete predstaviť aj bez formulky „a žili spolu šťastne až do smrti“, nemusíte mať na čele vrásky a obávať sa toho, že nie celkom spĺňate štandardy.

Článok pokračuje pod videom ↓

Šťastie nemá univerzálnu definíciu

Výskumný tím na čele s Paulom Dolanom, profesorom behaviorálnych vied z londýnskej ekonomickej školy, totiž zistil, že najšťastnejšie sú ženy, ktoré nie sú vydaté a nemajú deti. A nie sú len šťastnejšie, ale aj zdravšie. Šťastie však nemá univerzálnu definíciu, ktorá by vystihovala každého, jedna jeho verzia preto nemusí pasovať všetkým bezdetným ženám bez manželov.

Míľniky, ktoré sa od nás očakávajú

Dolan dodáva, že spoločnosť sa riadi istým programom, v rámci ktorého je potrebné dosiahnuť míľniky, ako je ukončenie školy, naštartovanie kariéry, deti a manželstvo a podobne, aby sme sa mohli považovať za šťastných a úspešných. Manželstvo, deti a kariéra však nemusia byť ekvivalentom šťastného života. Pre Independent sa Dolan vyjadril, že vedci sledovali skupinu ľudí dlhodobo a ukázalo sa, že pokiaľ ide o mužov, sú šťastnejší v manželskom zväzku, žien sa to však netýka.

Foto: unsplash

Štatistiky šťastia

Dolan o šťastí dokonca napísal aj knihu s názvom Happiness by Design a v nej uvádza informácie získané od American Time Use Survey. Zhromažďované údaje sa sústreďovali na ľudí, ktorí boli v manželskom zväzku, boli slobodní, rozvedení alebo vdovci a skúmalo sa, do akej miery sú títo ľudia šťastní.

Nie je to také jednoduché

Čo sa však štatistík týka, nie je to vôbec také jednoduché. Najšťastnejšie sú síce slobodné a bezdetné ženy, šťastné sú však aj manželské páry. Má to však podmienku. Šťastné sú vtedy, keď je ich manžel/ka v jednej miestnosti s nimi, akonáhle boli kladené otázky manželským párom samostatne, ich odpovede sa líšili a hladina šťastia bola akosi nižšia.

Je manželstvo sexistické?

Prečo sú teda ženatí muži šťastnejší? Podľa Dolana preto, lebo manželstvo ich skrotí, zarábajú viac peňazí, menej riskujú a dlhšie žijú. Avšak vzhľadom na to, že žena sa musí postarať o spokojnosť manžela aj detí, uberá jej to na šťastí, na zdraví a aj na dĺžke života. Tento pohľad na manželstvo je však trochu archaický, Dolan preto predpokladá, že ženy vnímajú manželstvo ako sexistický záväzok a bez neho sú jednoducho spokojnejšie.

Foto: unsplash

Nátlak zo strany okolia

Dolan dodáva, že ľudia sú nespokojní nielen kvôli samotnému záväzku, ale aj preto, že sú na nás kladené čoraz vyššie nároky, čo sa týka hľadania partnerov a výchovy detí. Nátlak zo strany okolia preto neraz vytvára zbytočný stres a napätie. Čo sa však šťastia týka, každý by mal žiť tak, ako mu srdce káže. Nikto vám nemôže zakázať sa ženiť či vydávať v 20 a v 30 mať 5 detí, ak sa však ženiť alebo vydávať nechcete, nie je správne, že vám to dávajú príbuzní, priatelia a dokonca i cudzí ľudia pocítiť. Recept na správny život totiž neexistuje.

bustle
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov